Откриха юбилейна плоча на гара Каспичан за 150-годишнината на железницата
Откриха юбилейна плоча на гара Каспичан за 150-годишнината на железницата / Министерство на транспорта

Паметна плоча по повод 150 години от въвеждането в експлоатация на железопътната линия Варна-Русе бе открита в Каспичан от министъра на транспорта Ивайло Московски.

Той пристигна с атракционен с влак, който ще измине маршрута на първата железопътна линия в България, Варна-Русе.

Министър Ивайло Московски откри заедно с кмета на община Каспичан Милена Недева юбилейна плоча на жп гарата в града. При откриването й, министърът заяви, че се надява в най-скоро време да се намери финансиране за модернизацията на железопътната линия Варна-Русе.

Откриха юбилейна плоча на гара Каспичан за 150годишнината на железницата
netinfo

Вярвам, че до броени месеци ще можем да осигурим и устойчивост на железопътния транспорт поне за следващите 10 години, добави още министър Московски. Той поздрави всички железничари и техните семейства с днешния празник, като им пожела много здраве и благоденствие.
Влаковата композиция е теглена от парен локомотив 03.12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III - „Корона експрес".

Строителството на жп линията започва едновременно както от Русе, така и от Варна. Изграждането приключва със съединяването й в района на гара Каспичан. В тази връзка празникът бе запечатан с откриването на юбилейни плочи във Варна, Каспичан и Русе. В Каспичан влакът бе посрещнат с организирана от общината празнична програма, включваща възстановка на първото пътуване от 07.11.1866 г.