Първа Ученическа конференция по линия на БАН проведоха в МУ- Плевен
Първа Ученическа конференция по линия на БАН проведоха в МУ- Плевен / dariknews.archive

Тази събота в Медицински университет - Плевен се състоя първата Ученическа конфренция на новоучредения Ученически институт към БАН.  Инициативата е на Ученическия институт към Българската Академия на науките. Откриването на събитието премина в присъствието на гости като доц. Емил Колев - директор на Ученически институт по информатика и математика към БАН, проф. Стоян Капралов и доц. Красимир Чандов от ТУ-Габрово, както и началника на РИО-Плевен Албена Тотева.

Първа Ученическа конференция по линия на БАН проведоха в МУ Плевен
netinfo

„Това е една съвсем нова и интересна инициатива за приобщаване на младите хора към науката", каза при откриването ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов. „Освен, че университетът предостави базата си за осъществяването на събитието, това е и пример за начина, по който една млада институция може да съчетава обучението и науката в едно".

„Наистина е чест, тази среща да се проведе в Плевен, и благодарение на Медицински университет - Плевен и неговия ректор проф. Славчо Томов, да се реализира връзката с науката и всички заедно да сме вплетени в нея. Вярвам, че тези срещи ще дадат онази вярна посока за развитие на възможностите на учениците, тъй като в развитието си, човек има нужда и от подкрепа, и тази подкрепа - на високо професионално ниво ще бъде предоставена от представоителите на Академичната общност". Това каза шефът на РИО-Плевен Албена Тотева, преди началото на лекцията на проф. Славчо Томов.

Първа Ученическа конференция по линия на БАН проведоха в МУ Плевен
netinfo

Ректорът на плевенския Медицински университет сподели за Дарик, че началото на събитието се полага преди няколко години, когато академик Воденичаров като председател на БАН поема инициативата за изграждането на регионални центрове на БАН към различни университети в страната.

Първа Ученическа конференция по линия на БАН проведоха в МУ Плевен
netinfo

„Един от тези центрове беше изграден в МУ-Плевен в последните години и нашият регионален център с ръководител проф. Средкова беше избран неслучайно - освен като част от Медицински университет-Плевен, и заради иновациите, които той прилага в една много интересна област на медицинската практика. Нашият Регионален център за този кратък период доказа, че е един от успешните в страната и за това от ръководството на БАН решиха, първата изява на младите хора към новоучредения Ученически институт към БАН да бъде в Медицински университет - Плевен, уточни ректорът на висшето училище проф. Славчо Томов.

Първа Ученическа конференция по линия на БАН проведоха в МУ Плевен
netinfo

Събитието беше организирано от регионалните академични центрове на БАН в Плевен, Габрово и Враца, съвместно с Община Плевен и висшето училище и се състоя  в зала „Амброаз Паре" към Телекомуникационния център на МУ- Плевен.

Първа Ученическа конференция по линия на БАН проведоха в МУ Плевен
netinfo

Денят на Ученическия институт към БАН се проведе под формата на научна конференция „Заедно в науката" с фокус към аудиторията от директори, учители и ученици от водещите гимназии в трите града.

Форумът откриха проф. Мария Средкова, координатор на Регионалния академичен център в Плевен и ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов. Програмата на събитието започна с негова лекция на тема „Медицината и новите технологии - настояще или бъдеще".

С интересни презентации, в програмата се включиха учени от БАН и преподаватели от Технически университет - Габрово.

Първа Ученическа конференция по линия на БАН проведоха в МУ Плевен
netinfo

От Плевен участие във форума взеха средношколци от МГ „Гео Милев", Гимназията с преподаване на чужди езици, Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект" и СУ "Иван Вазов".