Газдова: „Ние също живеем тук, нямаме интерес да разболяваме скъпо платените футболисти на „Лудогорец“
Газдова: „Ние също живеем тук, нямаме интерес да разболяваме скъпо платените футболисти на „Лудогорец“ / Радка Минчева

„Ние също живеем в този град, както и близо 800-те работници на „Биовет“, 200 служители и футболисти на „Лудогорец“, както и децата от школата, нямаме интерес да ги разболяваме“. Това заяви по време на извънредното заседание на Постоянната комисия по околна среда към Общински съвет-Разград шефът на „Биовет-клон Разград“ Теменуга Газдова. Тя счита, че не предприятието, което ръководи, е източник на замърсяването, но заради възникналите съмнения обяви всички мерки, които дружеството е предприело в посока опазване на околната среда и модернизиране и въвеждане на нови технологии във фирмата. 2 300 000 евро ще е стойността на нововъведенията – изграждане на физико-химично стъпало и на нов трафопост, което се налага заради честите прекъсвания на тока в района на пречиствателната станция и нарушаване на технологичните процеси по тази причина. Идейните проекти и за двете инвестиции са вече готови, новото стъпало ще се изгражда по датска технология. В рамките на половин година това ще се реализира – увери Газдова. „Не знам обаче дали бихме били полезни след изтичането на този период, ако миризмата продължи, аз съм сигурна, че проблемът не е в нас“ – завърши Газдова.

Кметът д-р Валентин Василев и директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе Лилия Атанасова припомниха хронологията на миризмите от пролетта досега. Шефката на екоинспекцията отново потвърди, че замерванията на експертите й сочат, че нарушителят е „Биовет“, като уточни, че от няколкодневно замерване на мобилната станция за качеството на въздуха само в един час нормите на сероводород са били завишени, с колко обаче не обяви. Заместник-директорът на Регионалната здравна каса д-р Анатолий Стойнов пък обясни, че институцията, която представлява, не е получила данните от РИОСВ, а и за такъв кратък период не може да установи дали и доколко са обясни за здравето на хората тези показатели.

По предложение на съветника от БСП  Стоян Димитров комисията взе решение да се събере допълнителна информация от анализите на РЗИ, когато получат информация от РИОСВ, да се уведоми и Басейнова дирекция-Плевен, която да изследва водата в река Бели Лом.

Част от съветниците изразиха съмнение, че единственият поканен заподозрян „Биовет“ е действително единственият нарушител, а в края на заседанието Лилия Атанасова призова съветниците да подкрепят кмета в изработване на проект на рехабилитация на Градската пречиствателна станция, която работи с технология от 1979 г. „Това е цъкаща бомба“ – предупреди шефката на екоинспекцията. По думите й в един момент пречиствателната станция ще спре да работи, градът ще остане без пречиствателна станция и всички отпадъчни води ще отиват в река Бели Лом. Подобни проблеми вече били възникнали в други региони.

Въпреки масовото възмущение в интернет във връзка с неприятните миризми гражданите в откритото заседание на комисията се брояха на пръстите на едната ръка.

Газдова Ние също живеем тук нямаме интерес да разболяваме скъпо платените футболисти на Лудогорец
netinfo

Газдова Ние също живеем тук нямаме интерес да разболяваме скъпо платените футболисти на Лудогорец
netinfo

Газдова Ние също живеем тук нямаме интерес да разболяваме скъпо платените футболисти на Лудогорец
netinfo