Космическият модул Скиапарели се е разбил на Марс (СНИМКИ)
Космическият модул Скиапарели се е разбил на Марс (СНИМКИ) / БГНЕС

Снимки, направени от орбитиращия апарат "Марс рикънисънс орбитър" на НАСА, показват, че европейският модул "Скиапарели" се е разбил на Марс, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на съобщение на Европейската космическа агенция.

"Скиапарели" е паднал на повърхността от височина 2 до 4 км. Скоростта му при удара е била много по-голяма от предвижданата и е възможно горивото му да е експлодирало. На снимките в района на кацането има черно петно.

Кацането на "Скиапарели" на Марс не е преминало по план

Американската сонда е направила два опита да установи връзка със спускаемия апарат "Скиапарели" и не е получила никакви сигнали от него, съобщи РИА Новости.

В сряда експерименталният модул "Скиапарели" от съвместната европейско-руска мисия "ЕкзоМарс" беше спуснат на Червената планета, но по-малко от минута преди да достигне повърхността й, сигналът прекъсна. Корабът-майка TGO (Trace Gas Orbiter) обаче успешно застана на орбита.

Съдбата на спускаемия апарат още не е известна. Той успешно се е освободил от топлинния щит, разтворил е парашутите си, включил е двигателите си, но изглежда те са работили само 3-4 секунди, преди да бъде загубена връзката.

Космическият модул "Скиапарели" се е разбил на Марс (СНИМКИ)
netinfo

„ЕкзоМарс" пусна апарат към Червената планета (СНИМКИ/ВИДЕО)

Експерименталният модул беше спуснат на Марс в сряда, за да бъдат проверени технологии за роувъра, който ще бъде изпратен през 2020 г.

Основната задача на "Скиапарели" бе да тества технологии за контролирано спускане и кацане на Марс. Освен това апаратурата му трябваше да запише по време на спускането в атмосферата скоростта на вятъра, влажността, налягането и температурата при кацане.

Източник: БТА