Мая Манолова:Не приемам обяснението, че институциите са безсилни да се справят с проблема за въздуха на Русе
Мая Манолова:Не приемам обяснението, че институциите са безсилни да се справят с проблема за въздуха на Русе / Дарик Русе
Мая Манолова:"Не приемам обяснението, че институциите са безсилни да се справят с проблема за въздуха на Русе"
90659
Мая Манолова:"Не приемам обяснението, че институциите са безсилни да се справят с проблема за въздуха на Русе"
  • Мая Манолова:"Не приемам обяснението, че институциите са безсилни да се справят с проблема за въздуха на Русе"

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с русенци днес. Тя разговаря с  представители на инициативната група „Не на обгазяването в Русе“ във връзка със системното замърсяване на въздуха в града. Напрежението ескалира през последните месеци и в Русе започнаха протести. Според русенци върху институциите има натиск и те не могат да си свършат работата. Мая Манолова изслуша бившия и настоящ директор на екоинспекцията в Русе, както и граждани и заяви, че ще изиска от всяка от институциите, свързани с проблема информация за свършеното от нея.

Ето какво още каза тя:"Освен обгазяването на въздуха, има данни, че работниците в предприятията замърсители работят в изключително тежка и нездравословна среда. Ще настоявам пред Министерство на околната среда да бъде закупена акредитирана мобилна лаборатория, с която да се установяват вредните емисии. Очевидно е, че ако само с тежките парични санкции не се стигне до преустановяване замърсяването на въздуха, трябва да се предприемат и други мерки. Стъписващо е, че проблемът се влачи 4-5 години при различни състави на различните институции. За мен е смущаващ и фактът, че Върховният административен съд не се е произнесъл по обжалването на една от принудителните административни мерки за едно от предприятията, която предписва спиране на част от производствата като замърсяващи въздуха. Това изглежда много неприемливо, безобразно забавяне на сроковете, така че аз мога да настоявам пред съдилищата в България да се произнасят в разумни срокове, особено когато става дума за защита живота и здравето на хората. Така че ще настоявам всички институции  да се справят с исканото от мен в най-кратки срокове. Готова съм също да предложа и законодателни промени, които да гарантират на гражданите защита от замърсители на въздуха, водите, въобще на околната среда."

Мая Манолова заяви също, че се надява всичко което се случва и е свързано с живота и здравето на русенци да не се експлоатира преди изборите, защото дискредитира справедливостта на тази кауза.