Празник на картофа в Чепеларе
Празник на картофа в Чепеларе / община Чепеларе

Картофеният фест, който се превърна в своеобразен кулинарен празник, събра стотици в Чепеларе. Жители и гости на родопското градче имаха възможност да опитат най-различни изкушения, приготвени от картофи.

Празник на картофа в Чепеларе
netinfo
Освен традиционния пататник, родопските домакини от Чепеларе, Проглед, Малево и други села в общината, бяха приготвили картофени кюфтета, чипс, няколко вида торти от картофи, картофени салати, пити и палачинки от картофи, огретен, картофено руло с лютеница и сирене, картофени спирали, картофи соте, „цървулки“, дори лазаня от картофи.

Празник на картофа в Чепеларе
netinfo
Най-малките пък имаха възможност да развият своята фантазия като направят различни фигури от картофи, както и да нарисуват по нещо в специално оформен кът за това.

Празникът се съпътства и от конференция на тема "Картофопроизводството в България и ЕС". На площада в Чепеларе пък местни производители на картофи показват своята продукция. Представени са най-различни сортове картофи, всеки със своите предимства. Производителите са категорични, че картофите са екологично чисти, защото не използват торове. А чистата природа в планината дава допълнително вкус на традиционния за Родопите зеленчук.

Празник на картофа в Чепеларе
netinfo
А изработеният от ученици от Чепелере "Патейко", се превърна в емблема на празника, наречен Картоф фест.

Предвидени са и награди за "Най-голям картоф", "Най-млад картофопроизводител" и "Иновации в картофопроизводството". Баба от Чепеларе готви на открито родопски специалитети от картофи. Има и лекция за природосъобразен начин на живот.

На площада за доброто настроение на Картоф феста се грижат народният певец Николай Славеев и танцова формация "Пловдив".

Празник на картофа в Чепеларе
netinfo
В неделя празникът продължава с детска творителница за наградата на публиката за детска пластика. Ще бъдат представени в специално изложение и фирми, свързани с картофопроизводството. Награждаването на отличилите се в конкурсните програми ще бъде в 13.00 часа.