Мъже с психични  заболявания говорят с изкуство
Мъже с психични заболявания говорят с изкуство / netinfo

Нетрадиционна изложба, но с благотворителна цел ще се състои на Деня на християнското семейство 21 ноември. Близо 40 от общо 130 обитатели на Дома за мъже с психически заболявания в община Камено, ще представят своето усещане за красота. В Дома на нефтохимика от 10.30 часа сутринта те ще подредят сувенири, картини - рисувани от тях и снимки, които ще се продават на символична сума. Със средствата ще бъде закупена караоке уредба за настанените в един от най.големите домове от този тип в България. 
"За голяма част от тези мъже пеенето, музиката и стиховете са най-добрата терапия. Въпреки, че капацитета на социалното ни заведение 100% е запълнен, се стараем да осигурим добри условия за живот на домуващите. Помага ни Община Камено, различни ведомства, получаваме и дарения от дрехи. Не можем обаче да искаме средства за подобни неща, а това ще бъде голяма радост за повечето от тях". Това разказа в рубриката на Дарик Югоизток - ЛаМалена с Жени Гайтанджиева, директорът на Дома Любчо Марков.
По думите му, въпреки че заведение разполага с компютърна зала, спортни зони и различни възможности за арт терапия, най-добре влияели на болните срещи с близките им. "За съжаление много от тях са или изоставени още в ранна възраст, или самите им роднини също страдат от психични заболявания.При тези от тях, които имат контакт с близките си, влиянието е много благоприятно", обясни още Марков. Той покани всички желаещи да посетят изложбата на 21 ноември и да се уверят, колко талантливи могат да бъдат, страдащите от психични заболявания.
Произведенията на мъжете с психични заболявания ще останат изложени през целия ден на 21 ноември във фоайето на Културния дом на нефтохимика, където същата вечер ще се състои концертът на ТФ "Петлите" по повод 10-годишнината от създаването на бургаската формация.