Екзотични орхидеи и ягодово дърво на изложението Цветна есен
Екзотични орхидеи и ягодово дърво на изложението Цветна есен / снимки: Кирил Кирилов
Екзотични орхидеи и ягодово дърво на изложението "Цветна есен"
90651
Екзотични орхидеи и ягодово дърво на изложението "Цветна есен"
  • Екзотични орхидеи и ягодово дърво на изложението "Цветна есен"

Ягодово дърво и едроплоден глог са сред новостите на „Цветна есен 2016“. Специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари  се провежда до 23 октомври в Международен панаир Пловдив. Тя събира производители, търговци, професионалисти и любители в областта на градинарството.

Тази година изненадите са предимно в областта на овощарството. Традиционните овощни видове – ябълки, кайсии, сливи, череши, праскови и други, са в модерни варианти, подобряващи техните качества. На тазгодишната „Цветна есен“ може да се намери богат асортимент от тях. Освен фиданки и цветя в саксии, на изложението могат да се закупят и семена и луковици. Жан Джадиди, който е представител на софийска борса за цветя, заяви че най-много се продават луковици за лалета, нарциси и зюмбюли.

Посетителите могат да се запознаят с модните тенденции във флористиката и дизайна на градината, с интересни акценти за озеленяване на дома, офиса и вилата. Разнообразни са и възможностите за създаване на композиции от цветя. На изложбата се предлагат многобройни видове, сред които изпъкват екзотичните орхидеи. Те са сред най-купуваните растения, а се предлага и изгодна отстъпка при закупуването на две или три саксии едновременно. Фаленопсис и дендробиум са орхидеите, които предлагаме, каза Петя Павлова. По думите й този вид цветя предизвикват доста интерес у посетителите.

Екзотични орхидеи и ягодово дърво на изложението "Цветна есен"
netinfo

Голям интерес и предизвиква едроплодният глог. Той съдържа редица полезни съставки, затова помага при стрес, безсъние, проблеми със сърцето и кръвното налягане. Вече се създават цели градини с глог, защото е много търсен, обясняват експерти. За първи път на „Цветна есен“ може да се види ягодово дърво. Плодовете му приличат на ягоди, но на вкус са доста различни. От тях се правят ликьор, сладко и конфитюр. За него и многото други видове, разположени на щанда му, разказа Йовко Айлов от град Раковски.

Чуйте и от прикачения звуков файл.

Уникални колекции се показват за първи път и на съседното изложение „Булколекто“. Клуб „Хоби“ гостува  на проявата със сбирките „Историята на кибритените етикети“, „Най-редките опаковки на ножчета за бръснене“, „Най-старите бутилки за кока-кола“ и „Красотата на филателните медали“. Традиционно, най-скъпата българска пощенска марка - „Обърнатата конница“, чиято цена надхвърля 25 000 евро, отново присъства на изложението.

Екзотични орхидеи и ягодово дърво на изложението "Цветна есен"
netinfo