Националните награди „Любимец 13” се превърнаха в празник за Варненския драматичен театър
Националните награди „Любимец 13” се превърнаха в празник за Варненския драматичен театър / снимки: ТМПЦ Варна

Връчването на Националните театрални награди „Любимец 13” 2016 в Димитровград се превърна в празник за Варненския драматичен театър.

Националните награди Любимец 13 се превърнаха в празник за Варненския драматичен театър
netinfo

От общо 13 отличени наградата „Почетен „Любимец 13“ отиде при трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за добрата му репертоарна политика и високото професионално ниво, както и във връзка с 95-годишнината от основаването на театъра.

С „Любимец 13 – Първи стъпки“ бе отличена Гергана Арнаудова за ролите си в спектаклите „Ревизор”, „Опасни връзки“ и „Криворазбраната цивилизация”.

Почетен диплом „Любимец 13 – Дарование“ спечели Недялко Стефанов за обещаващото му актьорско дарование, изявено в ролите му в спектаклите „Голямото коледно приключение на…“ и „Свекърва“.

Националните награди Любимец 13 се превърнаха в празник за Варненския драматичен театър
netinfo

С „Любимец 13 – Даскал Апостол“ се оказва признание на режисьора във Варненския театър, чл.-кор. проф. Пламен Марков за преподавателската му дейност в НАТФИЗ и успеха на неговите студенти.

Наградите „Любимец 13” в памет на незабравимия филм с Апостол Карамитев се различават по регламент от другите театрални отличия у нас. Те се определят от 20-членно жури, състоящо се от видни театрални експерти, които гарантират с анонимността си своята професионална и финансова независимост. През последната година и половина, без да обявяват по някакъв начин присъствието си, напълно анонимно, те са изгледали 113 спектакъла и 1064 превъплъщения на актьори във всички български театри и едва тогава са оформили предложенията си за Националните награди „Любимец 13”.

По принцип журито следи творческото развитие на актьорите не само след завършването на НАТФИЗ, а още от първите им стъпки по пътя към сцената и по време на следването. От значение при определяне на номинациите са също обществените изяви на актьорите, работата им в полза на обществото и изкуството, медийните участия и цялостният им имидж в публичното пространство.