Разбиха група, укрила 2 млн. лв. данъци от продажба на мобилни телефони
Разбиха група, укрила 2 млн. лв. данъци от продажба на мобилни телефони / DarikNews.bg, архив

При специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на територията на София и Перник е неутрализирана организирана престъпна група за данъчни измами. Акцията е осъществена във вторник, но от прокуратурата съобщават за нея в последния работен ден от седмицата.

В хода на операцията са претърсени осем адреса в София и Перник. Оттам са иззети множество документи, компютърни конфигурации и други доказателства. Предстои анализ на събраните доказателства и повдигане на обвинения.

Според данните до момента от февруари миналата година до сега групата е укрила около 2 млн. лева дължими ДДС и корпоративни данъци от продажбата на внесени в страната мобилни телефони.

Джиесемите за около 10 млн. лева са доставяни от търговски дружества, регистрирани в ЕС, а получатели били български търговски дружества, регистрирани на подставени лица.

Мобилните телефони са продавани, без да е издавана първична счетоводна документация. Пред НАП са подавани месечни справки-декларации по Закона за ДДС с невярно съдържание, в които не са били декларирани извършените продажби.

По този начин е избегнато плащане на ДДС и корпоративен данък в особено големи размери - около 2 млн. лв.