Първите санирани сгради ще са готови до края на месеца
Първите санирани сгради ще са готови до края на месеца / DarikNews.bg, архив

До края на месеца ще има завършен блок в Стара Загора по Националната програма за енергийна ефективност. Това каза за Дарик секретарят на общината Делян Иванов.
До момента са подадени 179 заявления за регистрация на Сдружения на собствениците. От тях 170 са регистрирани. Заявленията за интерес и финансова помощ са 152. Подписани са 128 договора с кмета. Всички те са изпратени за одобрение и към момента одобрените сгради са 75.
На 70 сгради е изпълнено енергийно и конструктивно обследване. Обществени поръчки са обявени за 55 сгради. 31 сгради са възложени и по тях работата е започнала.

„Към края на месеца очакваме 6 от сградите да бъдат завършени. Първата от тях е на ул. „Ген. Гурко" 100, където собствениците първи подадоха документи. Вече почти не се усеща притеснение както в началото. Има единични случаи, но хората ходят и питат. Вече се убедиха, че програмата е такава, каквато е обявена. Интересът към нея е засилен", коментира Делян Иванов.

В момента по програмата може да се кандидатства и за монолитни сгради. Засега заявленията са за малки жилищни кооперации. Изискванията са те са минимум три етажа и минимум шест апартамента, допълни Делян Иванов.