Взимат 1.5 млн, от изпълнителите на ИСПА 2, ако до 4 дни не отстранят пропаданията
Взимат 1.5 млн, от изпълнителите на ИСПА 2, ако до 4 дни не отстранят пропаданията / netinfo

Ако до 4 дни фирмата изпълнител на ИСПА 2 не отстрани дефектите по проекта, Община Шумен сама ще отстрани проблемите, като за целта него ще бъдат взети 1 500 000 лв., съобщиха от пресслужбата на Община Шумен.

До 25 октомври изпълнителят на дейностите по рехабилитация и разширение на канализационната и водопроводна мрежа по проект „Интегриран воден цикъл за гр. Шумен - етап 2" трябва да отстрани възникналите по време на експлоатацията дефекти.

Според условията в договора за изпълнение на обекта, ако фирмата изпълнител не отстрани появилите се дефекти, възстановителните работи могат да се извършат от Община Шумен, а стойността на ремонта да бъде заплатена от банковата гаранция на Изпълнителя. Сумата в нея е малко над 1 500 000 лева и е направена в полза на Възложителя на обекта - Община Шумен.

Крайният срок е посочен в писмо на кмета на Община Шумен Любомир Христов до ръководителя на ОБЕДИНЕНИЕ „АКВА БИЛД ШУМЕН", ДЗЗД Георги Станилов и до представителя на строителния надзор инж. Илияна Бонева от ОБЕДИНЕНИЕ "ДЕЙТА ГРУП - ИНВЕСТИЦИОННО ПРОЕКТИРАНЕ". В писмото се посочва още, че в момента се прави изчисление на разходите, които ще са необходими за ремонтите, и ако до 25 октомври дефектите не бъдат отстранени, общината ще предяви иск по банковата гаранция на изпълнителя.

От месец май 2016 година до месец октомври до изпълнителя са изпратени шест уведомления. В тях са описани всички аварирали участъци. В писмата се настоява да бъдат възстановени пропаданията на пътните настилки, които някъде достигат до 50 - 60 сантиметра и се превръщат в сериозна предпоставка за пътно-транспортни произшествия. Освен това, по време на експлоатацията на новоизградената водопроводна и канализационна мрежа е установено, че на няколко улици в града липсват сградни канализационни отклонения, които е трябвало да бъде изградено по проект. На кръстовището на ул. "Лозенград" не е направена връзката между старата и новата канализация. По ул. "Еделвайс", в близост до кръстовището с ул. "Петко Българанов" не е възстановена асфалтовата настилка в първоначалния й вид, преди да започнат строителните дейности.