В центровете за спешна помощ тестват системата за екипен триаж
В центровете за спешна помощ тестват системата за екипен триаж / DarikNews.bg, архив

Във всички центрове за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в страната започва тестването на системата за екипен триаж, съобщиха то пресслужбата на Министерството на здравеопазването. До 15 ноември директорите на центровете трябва да запознаят служителите от районните координационни централи с протоколите и стандартизираните документи за триажа, а на следващия ден ще започне тестването.

Триажът е система, която разделя спешността в три категории и позволява наличният ресурс да бъде изцяло подчинен на нуждите от спешна помощ на населението.

В системата ще бъдат въведени кодове, обозначаващи степента на спешност на състоянието на болния. С код "червено" ще се категоризират пациентите, имащи нужда от животоспасяваща медицинска интервенция; с код "жълто" - нужда от стандартна спешна интервенция; с код "зелено" - нужда от посещение на екип, с минимална спешност на състоянието.

Разделянето в трите категории ще става чрез телефонно интервю. Целта на интервюто е чрез най-малко зададени въпроси да се получи максимално информация за състоянието на пациента и за спешността на ситуацията. Когато кодът е задействан и изпратен към екипите, разговорът може да продължи с цел да бъде подадена допълнителна информация на лекарите докато те пътуват.

При необходимост е възможно и операторът да даде важни инструкции за помощ, които присъстващите могат да окажат до идването на екипите.