Прекалено краткият или прекалено дълъг сън може да повлияе върху мъжката плодовитост, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

"Препоръчителната продължителност на нощния сън е 7-8 часа", заяви ръководителката на изследването Лорън Уайз от Института по обществено здравеопазване към Бостънския университет.

Бирата увеличава мъжката плодовитост, кафето я намалява

„Екипът ни изследва 790 двойки и заключи, че краткият - по-малко от 6 часа, и прекалено дългият - 9 и повече часа, нощен сън намаляват вероятността да се забременее. Използвайки 8-часовия сън като база за сравнение, установихме, че мъжете, които спят по-малко от 6 часа или повече от 9 часа нощем, са с 42 на сто по-малка вероятност да оплодят партньорката си. Обяснението най-вероятно е на хормонално ниво. Експертите по репродуктивно здраве знаят, че тестостеронът е от съществено значение за размножаването и че по-голямата част от ежедневното количество тестостерон се отделя по време на сън от мъжете".

Гледането на порно повишава плодовитостта на мъжа

В рамките на новото изследване всички двойки се опитали да заченат за не повече от 6 менструални цикъла. Двойките отговорили на въпроси за съня им и за евентуални смущения в него. Било констатирано също, че мъжете, които често имат смущения в съня си, е по-малко вероятно да оплодят партньорката си в сравнение с онези, чийто сън е спокоен.

Мъжете в шотландски полички били по-плодовити

"Не открихме причинно-следствена връзка, но между съня и плодовитостта несъмнено съществува връзка", отбеляза Уайз. „Тя бе налице дори след като бяха взети под внимание възрастта на мъжете и жените, индексът на телесната им маса, честотата на сексуалните им актове и други фактори, за които е известно, че влияят върху плодовитостта. Възможно е лошият сън да допринася за нездравословен начин на живот, намаляване на либидото и секса".

Хубавите мъже имат по-лоша сперма

Резултатите от изследването бяха представени на годишната среща на Американското дружество по репродуктивна медицина в Солт Лейк Сити.

Източник: БТА