Силно земетресение разлюля Западна Япония
Силно земетресение разлюля Западна Япония / Thinkstock/Getty Images

Земетресение са магнитуд 6,6, разтърси западната част на Япония, съобщиха световните агенции.

Първоначално властите издадоха предупреждение за цунами, но по-късно го отмениха.

Най-силните земетресения в света

Трусът станал в 14:10 ч. местно време (05.10 часа по Гринуич) в западната префектура Тотори, на дълбочина 10 км.

Съобщава се за най-малко десет човека, които са пострадали от труса. По-голяма част от тях са получили травми от счупени стъкла или паднали предмети. Телевизионни кадри на местни медии показаха люлеещи се сгради в Тотори, предаде Франс прес.

По-малко от час след първия силен трус в западната част на Япония е регистрирано второ земетресение с магнитуд 4,6, показват данните на USGS, предаде Агенция "Фокус". Този път епицентърът на труса е бил на 6 км югозападно от град Курайоши, но отново на относително малка дълбочина - 10 км.

Премиерът на страната Шиндзо Абе вече е създал кризисен щаб към своята канцелария, който ще се занимава със събирането на информация за земетресенията и пострадалите.

Заради трусовете в страната има напушения на транспорта. Летище „Окаяма" в едноименната префектура затвори своите писти, които обаче впоследствие отново бяха отворени.

Спрени от движение за известен период от време бяха и скоростните влакове в страната в някои участъци. Три влака са спрени на моста „Сето" между японските острови Хоншу и Сикоку, предаде агенция Kyodo. Във влаковете се намират 430 пътници. Информация за пострадали сред тях няма.

За известно време беше спрян и токът на близо 39 800 жилища.

Въпреки силния трус обаче от японското правителство не съобщават, че няма заплаха за атомните електроцентрали в страната. „Няма никаква заплаха за атомните станции. Поддържаме тясна връзка с регионалните власти", заяви министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хиросиге Секо.

Япония се намира между четири тектонични плочи и често пъти е обект на силни земетресения. Но благодарение на строгото законодателство по отношение на строежа на сгради те рядко нанасят по-сериозни щети.

Последното тежко земетресение в страната беше през март 2011 г., когато трусът, последван от цунами, отне живота на 18 000 души.

Източник: БТА, БГНЕС