Нужен е по-гъвкав пакет от стимули за инвеститорите, смята шефът на БАИ
Нужен е по-гъвкав пакет от стимули за инвеститорите, смята шефът на БАИ / БГНЕС

Предстоят промени в Закона за насърчаване на инвестициите, защото е необходим по-гъвкав пакет от насърчителни мерки по отношение на инвеститорите, е заявил Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Така ще стимулираме предприемачеството и съответно стартиращите компании, като така България ще се окаже следващата стъпка към успеха на инвеститорите, е казал той, цитиран от пресцентъра на БАИ.

Икономиката ни ще нарасне с 2,9% тази година според БАН

Българска агенция за инвестиции бе партньор в проведената Кръгла маса на тема „Законова инициатива за насърчаване на инвестициите в изследователската и развойната дейност в България", организирана от „Аутомотив Клъстер България" и Министерство на икономиката.

По време на форума са били разгледани възможностите за привличане на чуждестранни инвестиции в България, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност в автомобилното производство. Насърчаване на инвестициите в научноизследователска дейност, както и проектите в автомобилното производство, включително свързаната с тях развойна дейност.

България се стреми да се превърне в технологична столица на Балканите

Изпълнителният директор на БАИ е коментирал, че до края на месеца все още тече процедура за приемане на проекти свързани с развитие на научно-изследователската дейност, която ще бъде финансирана от Националния Иновационен Фонд. Той е наблегнал, че няма долен праг по отношение на проектите, а горният праг е свързан с това максималната финансова помощ да бъде 500 000 лв., което важна част за развитието на научно-изследователската дейност.

„Нужно е да изградим мост между наука и бизнес,като по този начин ще се изгради една по-добра иновативна бизнес среда, което да ни направи по-активни в тази индустрия и да привлечем много повече инвеститори", е заявил Янев.

В автомобилния сектор в България работят повече от 100 международни и местни компании, производители на части и компоненти за автомобили. Сектора генерира 3.5% от БВП на страната. Заетите служители надхвърлят 30 000 души.

МФ с много по-оптимистична прогноза за икономиката

„Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 9 инвестиционни проекти в този сектор за над 310 млн. лв. и заявени нови 6300 работни места. В момента сме в преговори с 6 нови инвеститори в тази област и предстои сертифициране на сериозен приоритетен инвестиционен проект. В периода 2008-2015г. са отпуснати финансови средства в размер на 5 155 000 лв. част от това, което държавата прави за този сектор", е коментирал още изпълнителният директор на БАИ.