Меглена Кунева:Подкрепям професионалните училища в Кюстендил да станат общински
Меглена Кунева:Подкрепям професионалните училища в Кюстендил да станат общински / Дима Кирилова,Дарик радио

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева обсъди необходимите промени в професионалното образование с директори на професионалните гимназии от Кюстендилска област .
На срещата е обсъдено предложението на директор дирекция „Образование и култура" в община Кюстендил Нели Петкова професионалните гимназии да минат на подчинение на общината.
„Аз подкрепям това, много по- лесно е моторът да се движи оттук, на място контролът но обществото е по- силен", коментира Меглена Кунева.
Вицепремиерът започва обиколки във всички професионални гимназии, където ще се среща с преподавателите и бизнеса.Целта е по- добро и стабилно професионално образование в България.
„В България всички се оплакват, че няма кадри, че има масовизация във висшето образование, че няма достатъчно търсене и интерес от страна на ученици и родители да бъдат посъветвани да се реализират през професионалното обучение.Сегашната система с професионална насоченост ни дава много възможности. Представителите на бизнеса задават въпроси, свързани с това ,че обучават кадри, които след това напускат и отиват другаде за по- добро заплащане.Можем да се борим с това само ако се повиши стандартът на живот", заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.
Тя е категорична, че един закон неможе да реши всичко, а че трябва да се направят пилотни проекти, свързани със спецификата на всяка община, да се видят какви са добрите примери и едва след това да се вземат решения.
На срещата присъстваха областния управител Виктор Янев, зам. областният Силвия Велкова ,учители, представители на ученическите съвети и представители на бизнеса. Разговорът се проведе в Гимназията по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев".