Започва газифицирането на две детски градини и една ясла в Шумен
Започва газифицирането на две детски градини и една ясла в Шумен / dariknews.bg

В понеделник ще започне изпълнението на проекта за газифициране на детска ясла "Тракийче", детска градина "Дружба" и детска градина "Братя Грим", съобщиха от Община Шумен.

Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г., програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия" и е на стойност 716 841,38 лева.

И по трите обекта са предвидени преустройство на помещение за котелно на природен газ, преустройство на вътрешна отоплителна инсталация, доставка и монтаж на котел на природен газ. Строителните работи ще започнат най-напред в Корпус Б на ДГ "Братя Грим", която разполага с две отделни сгради. Част от децата ще бъдат преместени в ДГ "Дружба", където ще бъде създадена допълнителна група. Газификацията ще се извършва поетапно, така че да не създава неудобства на родителите и децата и да не нарушава учебния процес.

От община Шумен се обръщат към родителите и работещите в детските заведения да проявят разбиране, че забавянето не е по вина на сегашната общинска администрация.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ е подписан на 18 август 2015 г., но подготовката на обществената поръчка за възлагане на строително-монтажните дейности се забавя с близо 4 месеца, поради отказа на предишното общинско ръководство да подписва каквито и да било документи в края на своя мандат.

В началото на февруари 2016 година обществената поръчка е представена за съгласуване в Министерството на енергетиката. На 11 април 2016 година е получено писмо, че обществената поръчка може да бъде обявена и на 13 април тя е качена на сайта на общината. Жалба на един от участниците - „ГАЗМОНТАЖИНЖЕНЕРИНГ РЗ" ЕООД срещу решението на комисията за избор на изпълнител обаче води до ново забавяне. Жалбата е подадена в Комисията за защита на конкуренцията на 14 юли. Впоследствие тя беше оттеглена и в определението на КЗК, публикувано на 11 октомври, е записано: „комисията оставя жалбата без разглеждане", „прекратява образуваното производство" и „оставя без уважение искането на „ГАЗМОНТАЖИНЖЕНЕРИНГ РЗ" ЕООД за възлагане на направените в производството разноски".

Община Шумен трябваше да изчака тридневния срок за обжалване на определението във ВАС и на 17 октомври подписа договор за изпълнение на строителнно-монтажните дейности по газифицирането на детска ясла "Тракийче", детска градина "Дружба" и детска градина "Братя Грим". Обещанието на строителя „ТЕРМО+" ООД, гр. Шумен е те да бъдат организирани и извършени по възможно най-бързия начин.