Протест срещу бежанците в Ямбол
Протест срещу бежанците в Ямбол / Sofia Photo Agency, архив

Мирен протест срещу настаняване на бежанци в бившите казарми в село Бояново ще се проведе в Ямбол. Основните искания, които ще бъдат поставени от протестиращите са свързани с недопускането на бежанци на територията на България, закриването на вече изградените бежански центрове, да не се предоставя финансова помощ на мигрантите и др, съобщи Красимира Колева, един от организаторите на протеста.

Протестът ще се състои днес от 19 часа в Ямбол. Шествието ще започне от паметника на Георги Дражев и загиналите във войната ямболци (на пазара) и ще спре пред община Ямбол.

Независимо, че все още няма официална информация дали в близкото до Ямбол село ще бъде разкрит бежански лагер, граждани и сдружения от Ямбол започнаха различни протестни действия.

От сдружение „Граждански клуб за Ямбол" са разгледали и приели на свое заседание декларация „Недопускане на мигранти на територията на Ямбол и областта". Очаква се тя да бъде разгледана и обсъдена в Общинския съвет в Ямбол, посочи Атанас Атанасов, председател на сдружението. „Ние не желаем на територията на област Ямбол да се изграждат такива бежански центрове. Нашите опасения са, че Ямболска област е достатъчно уязвима. Нашият регион е един от най-бедните, с ниски доходи. Това ще доведе до социално напрежение", посочи Атанасов.

Красимира Колева посочи още, че подготвят протест и в село Бояново. „Нашите опасения, са че местата за настаняване на бежанците са над 2000, а в селото живеят около 700 човека. Селото се намира на 30-тина километра от Ямбол, което означава, че ще дойдат и тук", каза тя.

Протестът в село Бояново ще се проведе на 29 октомври, под наслов "Бояново за българите! Бежанците вън!".