Фандъкова увери, че София е подготвена напълно за зимата и снега
Фандъкова увери, че София е подготвена напълно за зимата и снега / БГНЕС, архив

София е подготвена за зимата, увери кметът на града Йорданка Фандъкова. Фирмите, отговорни за почистването на столицата, разполагат и с резервни снегорини при обилни валежи. Фандъкова посочи, че близо 2,5 млн. лева са предназначени за снегопочистването до края на годината. Общата сума, която от „Москавска 33" заделят ,е 20 млн. лв., като предходната година са спестили от зимно почистване, а парите са пренасочени за лятното миене на улици.

188 снегорина и 33 тона смес са подготвили от Столична община за зимно почистване, стана ясно от думите на кмета на града Йорданка Фандъкова:

"Приоритетно започваме да чистим улиците с масов градски транспорт, когато завали снегът. Чисти се непрекъснато до спиране на снега. Тогава, когато е необходимо, се възлага и влизане в квартални улици", каза тя.

3000 снегорина чакат в готовност идването на зимата

И тази година 20 млн. лева от общинския бюджет отиват за почистване. А надеждите на кмета са отново да се спестят пари, които да се използват през лятото.

"Имаме спестени средства. Тогава бяхме заложили в бюджета 20 млн. лева. От тях пренасочихме от спестените средства за лятното почистване, оставихме около 2-3 млн., които смятам, че ще стигнат до Нова година. За следващата година залагаме същия бюджет. Винаги предпочитам да остане от зимното и да спестим, за да може лятото да можем да мием повече", допълни Фандъкова.

Орлин Карабашев, представител на една от снегопочистващите фирми, посочи, че натовареното движение в столицата създава проблеми за машините:

"Обикновено най-големият проблем е започване на снеговалежа в пиковите часове. Тогава има много автомобили и правилното използване на нашите снегорини е възпрепятствано", каза той.

Над милион са спестените пари от глоби за фирмите, които не са изпълнили изискванията за зимно почистване.