Трима медици от Терапията с призове в конкурса „Лекар на годината“
Трима медици от Терапията с призове в конкурса „Лекар на годината“ / netinfo

Трима лекари от Университетската болница „Св. Марина" във Варна бяха удостоени с най-високото отличие на Български лекарски съюз „Лекар на годината" за 2016 г. в различни категории. Връчването на наградите се състоя в София вчера, в Деня на българския лекар.

Високият приз в категория „Принос в развитието и прилагането на иновативни медицински техники" бе присъден на доц. д-р Елица Енчева - ръководител на Клиниката по лъчелечение. Д-р Борис Андонов, специализант по хирургия в Първа клиника по хирургия, спечели надпреварата в категория за млад лекар - „Ти си нашето бъдеще", а ръководителят на Клиниката по ортопедия и травматология д-р Калин Михов бе удостоен с почетния знак „Лекар на годината" на Регионална колегия - Варна.

Трима медици от Терапията с призове в конкурса Лекар на годината
netinfo

Наградата на доц. Енчева бе връчена за инсталирането и въвеждането в експлоатация на високотехнологична медицинска апаратура, състояща се от три линейни ускорителя, като единият от тях е първият по рода си в България от най-висок клас за нуждите на стереотактично лъчелечение и радиохирургията, компютърен томограф с прилежащи софтуер и лазерна система, планираща система, дозиметрична апаратура, пълен набор имобилизиращи устройства и онкологична информационна система в УМБАЛ „Св. Марина".

Приносът на доц. Енчева е и за сформиране, организация и обучение на високоспециализиран екип от лекари, медицински физици, медицински сестри, рентгенови лаборанти и инженер, специализирали във водещи европейски лъчетерапевтични клиники за прилагане на прецизни лъчетерапевтични техники, които дават възможност за реализиране на необходимата лъчева доза в туморния обем. Прилагането на съвременни иновативни медицински техники е целта на съвременната онкология.

Д-р Калин Михов бе избран за „Лекар на годината" във Варна за създаването на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Св. Марина" - Варна, въвеждането на рядко използван софтуер за планиране на тазобедрено и колянно протезиране, остеотомии и коригиращи ортопедични операции, индивидуално проектиране за изработване на изкуствени стави и прилагане на иновативни хирургични методи, което извежда отделението на челни позиции в страната.

Трима медици от Терапията с призове в конкурса Лекар на годината
netinfo

Призът „Ти си нашето бъдеще" д-р Борис Андонов заслужи за активното си участие в международни конференции и разработване на научни доклади в сферата на висцералната хирургия, ендоскопската хирургия, съвременни насоки и методи в хепатобилиарната и панкреатична хирургия. Специализантът в Първа клиника по хирургия представя изключително високи резултати в обучението си и обещаващо бъдеще на хирург и специалист по ендоскопска хирургия.