Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ получи годишната награда на БЛС „Мениджър на годината“
Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ получи годишната награда на БЛС „Мениджър на годината“ / netinfo

Приза „Мениджър на годината“ от наградите на Българския лекарски съюз за 2016 г. получи изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“, проф. д-р Карен Джамбазов. Отличието връчи председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. „Даваме тази награда на проф. Джамбазов, защото той показа, че една болница може да се извади от тежкото финансово състояние, в което е била поставена“, заяви д-р Грозев.

Проф. д-р Карен Джамбазов и екипът му встъпват в управление на УМБАЛ „Свети Георги“ в края на м. юни 2010 г. Сред по-сериозните проблеми, с които се сблъскват, са неразплатените задължения за работни заплати към персонала, поради което е съществувала заплаха от напускане на кадри и спиране на дейността на болницата. Просрочените задължения към доставчици тогава са били в размер на над 17 млн. лева. Към днешна дата те са намалени наполовина, като същевременно с това болницата обновява структурата си, поддържа трето ниво на компетентност, изплаща редовно заплатите на персонала и се разплаща с доставчиците си в регламентирания от закона срок.

През последните 6 години ключовата формула за оптимизиране на дейността на УМБАЛ „Свети Георги“ и устойчивото й развитие е: „Непрекъснато адаптиране към новите условия и усъвършенстване на системите за управление и контрол на всички процеси в болницата.“. Вследствие на всички предприети мерки и мероприятия, още през 2011 година лечебното заведение отчита рязко увеличение на броя на клиниките и отделенията с положителен финансов резултат. Ако през 2010 г. печелившите звена са били само 11, през 2011 г. те вече са 22 от общо 35 клиники и отделения, а днес техният брой достига 32. През 2015 г. дружеството вече успява да излезе от състоянието си на декапитализация,  а  общият размер на печалбата за последните 4 години е близо 10 млн. лева.

УМБАЛ „Свети Георги“ привлича значителни средства и чрез безвъзмедна финансова  подкрепа по оперативни програми на Европейския съюз и други международни фондове – за инвестиции в подобряване състоянието на материално-техническата база, повишаване на капацитета и базовите възможности на болницата, и повишаване квалификацията на персонала. За целта успешно са подготвени и реализирани много проекти на стойност над 31 млн. лв.

От 2010 до 2015 г. направените инвестиции в дълготрайни материални активи (ДМА) са общо в размер на над 39,5 млн. лв. Капиталовата субсидия от МЗ за същия период е в размер на малко над 2,8 млн. лв.

Церемонията на годишните награди на БЛС се проведе снощи в столицата и на нея бяха раздадени още наградите: „Лекар на годината“; отличия за принос в развитието и утвърждаването на авторитета на БЛС и за принос  в стимулирането на кариерното и научното израстване на млади лекари; за иновативна медицина; приза за млади лекари „Ти си нашето бъдеще“ и др.

Началникът на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Свети Георги“ доц. Екатерина Учикова получи награда за дългогодишна работа в специалността си и за своята отдаденост на жените пациентки и техните проблеми. Наскоро екип под нейно ръководство извърши уникална операция за отстраняването на 19-килограмов тумор от жена на 82 години. Проф. д-р Благовест Пехливанов, предишен началник на АГ клиниката в Университетска болница „Свети Георги“ също бе награден с почетен сребърен знак на БЛС. Неговата кандидатура е излъчена от Регионалната колегия на БЛС в Пловдив, като лекар, чиято работа съсловието високо оценява през тази година.