Да запазим костите си здрави
Да запазим костите си здрави / dariknews.bg

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза.

На тази болест е посветена и кампанията на Регионална здравна инспекция - Шумен под мотото „Да запазим костите си здрави ".

В залата на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" началник на ревматологично отделение към МБАЛ - Шумен д-р Стоян Тодоров изнесе лекция „Остеопорозата - предизвикателство на съвремието".

Да запазим костите си здрави
netinfo

Ревматологията е сравнително млада дисциплина - на 25 години, но набира скорост, защото почти няма човек, който да няма нужда от ревматолог, каза д-р Тодоров. Той допълни, че повечето заболявания се отразяват и върху костите.

Според Световната здравна организация на първо място по смъртност са заболяванията на сърдечно-съдовата система, следвани от онкологичните заболявания и остеопорозата. Тя е голям и много опасен проблем, заяви лекарят.

По думите му е много важна профилактиката,както и прегледите от специалист.
Д-р Стоян Тодоров обърна внимание, че в България имаоколо 80 специалисти ревматолози, които са много активни.

Не може да има унифициарно лечение за болестта, винаги трябва да се подхожда индивидуално, каза още той и обясни, че лекар и пациент трябва да работят заедно в борбата със заболяването.

Така постигаме успех, болните сами казват - не излизаме само с епикриза, а с визия какво трябва да се прави, акцентира д-р Стоян Тодоров.