Най-много се оплакваме на омбудсмана заради банките и топлото
Най-много се оплакваме на омбудсмана заради банките и топлото / БГНЕС
Най-много се оплакваме на омбудсмана заради банките и топлото
90636
Най-много се оплакваме на омбудсмана заради банките и топлото
Най-много се оплакваме на омбудсмана заради банките и топлото
  • Най-много се оплакваме на омбудсмана заради банките и топлото
  • Най-много се оплакваме на омбудсмана заради банките и топлото

Не може българите зад граница да бъдат разделяни заради това в коя точно държава живеят. Така омбудсманът Мая Манолова коментира последните промени в Изборния кодекс, според които отпадна ограничението за разкриване на до 35 изборни секции, но само за страни в ЕС. Тя обясни, че в момента парламентът поправя грешка, но с временно решение, защото не може българите, които живеят в Германия да имат различни права от тези в САЩ. Омбусманът отчете и свършеното за последните 12 месеца. По думите й за година жалбите до институцията са се увеличили двойно в сравнение с предишния период, което е рекорд в историята на институцията.

За последните 12 месеца в институцията на омбудсмана помощ са потърсили 28 420 граждани, отчете националният защитник Мая Манолова:

"Жалбите и сигналите за този период са 10 501, което е абсолютен рекорд в историята на институцията и е 100% повече от постъпилите жалби за предходния период. 8784 жалби са приключени, което също е с 60% повече от приключеното за предната година".

Най-голям брой жалби са постъпили срещу монополните дружества и доставчиците на обществени услуги:

"Първенци са Топлофикация с отрицателен знак. Жалбите срещу тях са нараснали с 216% и за този период са 908. С 200% са нараснала жалбите срещу банките. Сериозен е ръстът на жалбите срещу арбитражните съдилища", каза Манолова.

Националният защитник коментира и последните промени в изборния кодекс, а именно ограничението за разкриване на до 35 изборни секции в страни в ЕС да падне, но да остане за останалия свят.

"Смятам, че парламентът в момента поправя грешка, но с едно временно решение. Защото не следва българите, които живеят зад граница, да бъдат разделяни в зависимост от това в коя държава живеят. Няма как българите, които живеят в САЩ и тези, които живеят в Германия, да има различни права като български граждани", допълни омбудсманът.

Манолова съобщи, че с Общественият съвет на кампанията „Великден за всеки" са взели решение 7 650 ваучера на стойност 153 хиляди лева да бъдат предоставени на семействата на миньорите в Бобов дол.