Стара Загора за първи път става част от европейската инициатива Europe Code Week
Стара Загора за първи път става част от европейската инициатива Europe Code Week / община Стара Загора

За пръв път Стара Загора ще стане част от инициативата Europe Code Week на 22-ри и 23-ти октомври тази година. Събитието в града е под името Zara Code Week. Идеята на инициативата е да популяризира професиите в бранша на информационните технологии сред хора, които нямат никакъв опит в областта на програмирането. Идеята е тези умения да станат по-популярни и по-малко тайнствени и да се организират срещи между хора с учебна цел. Целта на събитието е да привлече ученици,студенти, родители, учители, предприемачи за участие в прояви и уроци по програмиране и свързани с него умения. Домакин на събитието за град Стара Загора ще бъде ZaraLab. (бул. "Княз Александър Батенберг" №28).

Входът е напълно безплатен, а част от програмата ще са oсем безплатни практически лекции по различни теми свързани с програмиране, водени от специалисти в съответната област. Присъствието на всяка от лекциите е безплатно. Желателно е всички присъстващи да си носят компютри, за да могат да работят с него по време на практическите уроци, които ще са част от някои лекции.

До момента, в рамките на града не е провеждано подобно тематично събитие, тясно свързано с ИТ-сектора. Инициативата „Europe Code Week" е подкрепена от образователни форуми като CoderDojo и Rails Girls и от големи технологични компании (напр. Rovio, Microsoft, Telefonica, Liberty Global, Google и Facebook), които помагат за популяризиране на програмирането сред милиони деца, като организират прояви за запознаване с програмирането, разработват учебни модули и подпомагат обучаването на преподаватели. Партньор на събитието е информационен център Европа Директно - Стара Загора.