Пет златни и един сребърен медал за сливенските плувци, два подобрени рекорда
Пет златни и един сребърен медал за сливенските плувци, два подобрени рекорда / Личен Архив

Пет златни и един сребърен медал спечелиха плувците от клуб „Сливен 2002" на международния турнир „Талент къп", който се проведе на закрития 50-метров басейн "Диана" в София.

В надпреварата участваха 240 млади плувци от 22 клуба в страната.

Сливенската състезателка Диана Димова в категория Златна рибка (деца до 10 години) подобри два пъти републиканския рекорд за един ден, съобщи треньора на отбора Красимир Гюзелев. На 50 м гръб Димова финишира с време 35.50 сек, което е с 20 стотни по-добро от предишния върхов резултат на Калина Николаева от 2014 г. Във финалите Димова триумфира сваляйки още 2 стотни от личното си постижение. Диана Димова беше наградена и със специална Купа за „Най-добро постижение". В дисциплината 50 метра свободен стил сливенската плувкиня се нареди на второ място.

В категория Златна рибка Катерина Кирова от Сливен 2002 стана първа в дисциплината 50 м бътерфлай с нов рекорд на страната - 33.73 сек., подобрявайки собственото си постижение от юни 2016 г. - 34.36 сек. Кирова грабна и златните медали в дисциплините 50 метра брус и 100 метра бътерфлай.

Следващите състезания за плувците са в Стара Загора, Пловдив и на международния турнир в Ниш, Сърбия. По думите на треньора Гюзелев в Сливен няма база за подготовка на плувците. „Клубът не получава финансова помощ от общината. И само с помощта на родители и приятели децата тренират в закрит басейн в ямболско училище. Сливенските състезатели ще участват в следващи състезания само ако получат финансова подкрепа, обясни още Гюзелев.