Говорещ контейнер и състезание с роботи представят в Горна Оряховица
Говорещ контейнер и състезание с роботи представят в Горна Оряховица / netinfo

Горнооряховски екип от изобретатели ще представи уникален говорещ контейнер, който благодари за изхвърления боклук, свети през нощта и дори може да се движи. Варелът за боклук притежава уникален дизайн и може да свири с мелодия.

Той се захранва със слънчеви батерии и акумулатор, които на практика ще притежават неизчерпаема енергия. Невероятната технология, която има и възпитателни функции към подрастващото поколение ще бъде презентирана по време на първото издание на конкурс-изложение „Младежко техническо творчество” и е само част от десетките други проекти, които могат да бъдат видени. Форумът ще се проведе на 27-ми, 28-ми и 29-ти октомври в Горна Оряховица и на практика е първото по рода си мероприятие у нас от 25 години насам.

 

Организатори на конкурса-изложение са Инициативен комитет, в който влизат ръководената от инж. Валдимир Григоров фондания „Милен Григоров”, инж. Камен Коцев, НТС за област Велико Търново, фирми от региона  и професионални гимназии. Проявата се осъществява със съдействието на Община Горна Оряховица, която е осигурила финансова, организационна и логистична подкрепа.

„За нас е изключително интересно и ангажиращо това, че ще бъдат представени за пръв път от 25 години насам технически разработки. Ще има съпътстваща и уникална изложба на ретро експонати. Ще бъдат обсъдени теми, които са свързани с науката и техниката, перспективата за развитие на младите хора в тази област. За която в последните години се обръща малко внимание, кадрите намаляват, а те са изключително ценни. Говоря и малко пристрастно, защото до мен в живота ме съпътства човек, който е инженер и също е отдаден на тази кауза. Надявам се това да се осъзнае от хората, че без производство, без индустрия и наука, свързана с бизнеса, няма как да има път напред. Като институция ние изпълняваме своите задължения”, сподели заместник-кметът на община Горна Оряховица Йорданка Кушева.

60 субекта от цялата страна са записани за участие в изложението. По регламент те са все млади хора- ученици, студенти и младежи, работещи във фирми, които използват иновативни изделия и технологии. Областите, в които ще демонстрират своите проекти са: мехатроника, машиностроене, електроника, електротехника, роботика и приложна механика.

„Ние се свързахме с всички технически гимназии в цялата страна, с много малки изключения. Свързахме се с всички ВУЗ-ове и ги поканихме да участват. Интересът е изненадващо голям”, сподели инж.Владимир Георгиев.

Инж. Камен Коцев припомни, че първото стопанско изложение, още преди панаира в Пловдив, е било в Горна Оряховица през далечната 1925г. Той изрази надежда за съживяване на традицията, превръщането и издигането на горнооряховския форум до най-високо ниво. В тази връзка се очаква догодина форумът да се превърне в международен и в изложението да се включат чужденци. По думите на инж. Коцев в младите хора на всяка цена трябва да се създадат навици, различни от потребителския подход.

„Този аспект в нашето битие, а именно развитието на иновативното, на различното мислене, не само че не е толерирано, а е и избягвано. Ако в младите хора не се развие този подход, ние просто не можем да разчитаме на каквото и да било в съвременния свят. Най-странното е, че въпреки всичко, има млади хора, които искат да мислят различно и иновативно. Да правят неща, които техните връстници даже не разбират. В крайна сметка точно тези хора стават основата на нормалните общества. Тези млади хора искаме да ги съберем заедно за пръв път и да разговарят, да се опознаят и да видят, че не са сами. Да видят, че има и хора като нас, които знаят, могат и толерират това, което правят те”, сподели инж. Коцев.

Посетителите на изложбата в спортната зала „Никола Петров” със сигурност ще има какво да видят, уверяват организаторите. Още една от атракциите, която ще бъде демонстрирана е състезание с пистови роботи. На изложението ще бъде предстваен и софтуер за контрол на достъп. Великотърновски инженер пък ще запознае гостите със специална гривна, която ще помага на рехабилитаторите да следят 50 пациенти и техните показания в едно и също време. На изложението ще бъде демонстриран и уникален лампов усилвател, който е дизайнерски и може да се превърне в истински хит. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия от Велико Търново ще представи проект на модерна къща. От Горна Оряховица ще се включат още екипи. Инж. Даниел Денев от Професионалната гимназия по електроника и електротехника и неговата група ще демонстрирт с макет как да се управлява по най-добрия начин трафика на автомобили. Друга група, с ръководител инж. Георгиев, ще представи подслушвателна и шпионска техника.

Компетентно жури от инженери ще оценява творбите. Придвидени са материални награди, а най-добрите ще получат и плакета на Община Горна Оряховица. Според организаторите обаче най-голямата награда ще бъде за онзи иновативен проект, който има потенциал за устойчиво развитие. Той ще бъде подпомогнат от Инициативния комитет и ще се търсят варианти за неговото внедряване в бита и производството.

Националната гимназия по оптика ще заснеме филм от тридневното изложение, който ще бъде излъчен по Националната телевизия. Други ученици пък ще предават онлайн, в реално време, снимки и видео, заснети с дрон. На форума са поканени и две световноизвестни фирми, които произвеждат системи за автоматизация. Те са спонсори на събитието, ще участват и с демонстрационни модели.

 

Откриването на конкурса- изложба е на 27-ми октомври от 10:45ч. в Спортна зала „Никола Петров”. На 28-ми октомври от 10 часа е придвидено провеждането на научно-техническа конференция в зала на Община Горна Оряховица. Концерт за гостите и участниците в изложението ще се проведе на 28-ми октомври от 18:30 часа в Н.Ч. „Напредък”. Закриването на изложението ще бъде на 29-ти октомри от 15 часа в Спортната зала „Никола Петров”.