Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост
Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост / БГНЕС, архив
Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост
90620
Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост
Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост
  • Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост
  • Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост

Неизвършени разходи са причината за бюджетния излишък, а не висока събираемост. Това обясни доц. Виктор Йоцов от БАН. По думите му в сравнение с предишни години този път излишъкът е реализиран не заради висока събираемост или приходи, а защото не си изпълняваме разходната част, особено за инвестиции.

Йоцов обясни, че има недоизпълнение в размер на над 2 млрд. лева в разходите само по капиталова сметка, което обяснява почти целия излишък. Доцентът, отчете, че фискалният резерв е рекордно висок. Според него това от една страна е положително, но от друга е икономически трудно обяснимо защо в година на излишъци, взимаме заеми.

За първи път от 2008 г. има фискални излишъци, като по последни данни към август възлизат на над 3 млрд. лева, обясни доц. Виктор Йоцов от БАН в Годишния доклад прогноза за икономическото развитие на България за периода от 2016 до 2018 г. Но за разлика от преди сега те не са реализирани с преки чуждестранни инвестиции.

Икономиката ни ще нарасне с 2,9% тази година според БАН

"Сравнението с полугодието на предходните две години и сега явно ни показва една по-различна картина. Този излишък е реализиран не толкова, защото много рязко сме повишили събираемостта или приходите, а защото не си изпълняваме разходната част. Особено що се отнася до разходната част за инвестиции, т.нар. капиталови разходи", обясни експертът. 

По план те е трябвало да бъдат над 6 млрд. лева за годината, а за първото полугодие те са само около 860 милиона. "Имаме едно недоизпълнение над 2 млрд. лева в разходите само по капиталовата сметка. На практика това ни обяснява целия излишък. По отношение на приходната част, много малко е преизпълнението над 51%, от това, което следва да очакваме. Миналата 2015-а година дори е била по-добра", коментира Йоцов.

Прогноза: Средната заплата ще се повиши над 1000 лева тази година

Фискалният резерв е рекордно висок, акцентира още експертът. "Близо 15 млрд. лева. такова чудо не сме виждали. От една страна това е добре - да имаш малко бе;и пари за черни дни, но в същото време се забелязва нещо икономически трудно обяснимо. В година, в която ние реализираме такива излишъци, ние в същото време взимаме огромни заеми. Сама за тази година досега сме взели над 2 млрд. евро. А реализираме освен това и 3 милиарда излишък", поясни той.

Доц. Йоцов допълни, че имаме едновременно нарастване на излишъка, фискалния резерв и дълга, което не е логично.