Ученичка от Добрич се състезава за най-добър млад готвач в България
Ученичка от Добрич се състезава за най-добър млад готвач в България / www.unichef.bg

16-годишната Деница Дюлгерова от Добрич представя родния си град в кулинарното състезание UniChef Junior. Конкурсът се провежда за втора поредна година. В него всеки участник може да представи до три кулинарни рецепти, а гласуването се извършва онлайн в сайта на конкурса.

Деница се състезава с рецепта за медальон  от свинско бон филе върху канапе от италианска полента със сос от сини сливи. Участниците се конкурират в две категории – за професионалисти и за ученици. Събралите най-много гласове в интернет, се явяват на втори кръг в София, където готвят на живо пред специално тричленно жури.

Деница Дюлгерова е възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм „П. К .Яворов“ в Добрич. Интересното в нейния случай е, че готвенето при нея е хоби, а не професионално занимание, тъй като в училище изучава „администрация и хотелиерство“. От малка проявява интерес към кулинарията, а когато е на 12 години в курорта Албена се запознава с френския готвач Алан Ламонтан, носител на звезда „Мишлен” и работил за звезди като Майкъл Джексън, Мадона,  Шакира, Лени Кравиц и много други. Той става ментор на Деница и разкрива пред нея тайния свят на кулинарното изкуство.

„Деница може да стане много добър кулинар, защото има много високи критерии и най-важното - влага любов и страст в готвенето. Тя притежава всичко, единственото от което се нуждае е техника, практика и опит” – заяви пред Дарик Алан Ламонтан. Той сподели още, че от българската кухня харесва най-много шкембе чорба с чесън.

Самата Деница няма предпочитания към определен тип ястия, харесва българска, френска, италианска и испанска кухня. Все пак счита, че силата й е в приготвянето на основните ястия.

„Надявам се, че ще успея да пробия в този бизнес. Искам да пътувам, да науча всички кулинарни техники, да овладея базисните неща до абсолютна прецизност и някой ден да имам собствен ресторант, а защо не  - два или три. Искам, когато стигна до този момент да бъда уверена в себе си и да го покажа пред другите, защото да се хвърлиш в течението, не е добра идея, ако не си се научил добре да плуваш” – сподели пред Дарик и самата Деница.

Всеки, който желае да подкрепи Деница Дюлгерова в състезанието на UniChef Junior, може да гласува за нея в сайта на конкурса до края на месец октомври:http://www.unichef.bg/plate/175