Трима учители от област Хасково гостуваха в ЦЕРН
Трима учители от област Хасково гостуваха в ЦЕРН / netinfo

Преподавателите по информатика и ИТ от Димитровград Катя Гочева от ОУ „Пенчо Славейков“, Добринка Донева от ПМГ „Иван Вазов“ и Гергана Петрова от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“-Хасково бяха на обучение в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева. То бе осъществено по Национална учителска програма за обучение на учители, които преподават по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка.

Квалификационният курс се организира и финансира от МОН, а учителската програма за обучение на инженери–педагози се изготвя и провежда съвместно от образователния офис в ЦЕРН, Института за ядрени изследвания и ядрена енергия – БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Института по системно инженерство и роботика – БАН. Благодарение на това сътрудничество от 2008 година до момента са се обучили 536 български учители.

Поредната българска група включва 39 учители от цялата страна, подбрани след конкурс на МОН. Критериите на селекционната процедура са високи: професионална квалификация на кандидатите, участие в проекти и научно–практически разработки, семинари и конференции, участие на техни ученици в олимпиади, национални и международни състезания и др.

Трима учители от област Хасково гостуваха в ЦЕРН
netinfo

Обучението се провежда на български език и се води от наши и чужди учени, работещи в ЦЕРН. To включва много и разнообразни лекции, лабораторни упражнения и визити.

В рамките на програмата преподавателите от България  посещават тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC),  IdeaSquea, AMS експеримента, CCC (CERN Control Center), СМS детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите експеримента за регистриране на елементарни частици в LHC.

Учителите споделиха, че квалификационният курс им е дал възможност не само да се запознаят с фундаментални открития, направени в най-големия световен център за наука, техника и иновации, но и да станат негови посланици, като предадат магията на знанието в класните стаи на своите възпитаници.