Заря-проверка за 104 години от освобождението на Неврокоп
Заря-проверка за 104 години от освобождението на Неврокоп / Снимка: Община Гоце Делчев

С голям и тържествен празник община Гоце Делчев отбеляза 104-та годишнина от Освобождението на град Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство. Тържествата започнаха с полагане на венци и цветя пред паметниците на Гоце Делчев в село Попови ливади и Пейо Яворов в Градския парк, а по-късно пред паметната плоча на ген. Стилян Ковачев.

Заря-проверка за 104 години от освобождението на Неврокоп
netinfo

Тържественото отбелязване на 104-та година от Освобождението на града продължи със заупокойна молитва и благодарствен молебен, отслужени от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в град Гоце Делчев. Веднага след това, на тържествена церемония, бяха положени цветя в знак на признателност пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в града, на морената на първия кмет на град Неврокоп - поетът Пейо Яворов и паметникът на поета - революционер Христо Ботев.

Празникът на Гоце Делчев уважи с присъствието си голяма част от ръководството на Българската армия в лицето на генерал - лейтенант Пламен Атанасов - заместник началник на отбраната; генерал - майор Андрей Боцев - командир на Сухопътни войски; бригаден генерал Валери Цолов - началник на щаба на Сухопътни войски; бригаден генерал Данчо Дяков - съветник по сигурността на президента на Република България. Сред официалните гости бяха също Асим Адемов - заместник областен управител на Благоевградска област; Василеос Гянопулос - кмет на община Като Неврокоп и Лефтерис Тамбуридис - заместник кмет на Като Неврокоп.

Заря-проверка за 104 години от освобождението на Неврокоп
netinfo

За голямата тържественост на празника, допринесоха военнослужещите от Военно формирование 26400 град Благоевград с командир подполковник Иван Иванов, както и Военния духов оркестър на Сухопътни войски. Именно те поведоха празничното шествие от площад „Гоце Делчев" по улица „Търговска", в което се включиха всички гости, представители на местната власт, институциите, учебните заведения и гражданите.

След като шествието достигна до паметника на загиналите във войните на ул. „Александър Стамболийски", започна и тържествената вечерна заря-проверка, в която се включи и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев. Стотици жители и гости на града наблюдаваха тържествената церемония.

В своето слово кметът на общината Владимир Москов припомни историческите събития от преди 104 години, когато е освободен Неврокоп. Той подчерта, че над 700 опълченци - героични синове на Неврокопския край са участвали в Македоно - Одринското опълчение за освобождението на своя роден край. „104-та годишнина от Освобождението на нашия град е повод да си припомним за героизма и жертвите, за талантливите български командири, за доброволците и за онзи невиждан, чутовен подем на един народ, който учудва света! Нека направим всичко възможно, за да живеем по-добре и обединени да преодолеем трудностите. Да съхраним у себе си родолюбието, патриотизма и взаимното уважение между всички жители на общината.", призова кметът.

Празничната заря, последвала военния ритуал озари небето над Гоце Делчев.

След нея в Дома на културата се състоя и празничен концерт, посветен на празника на Гоце Делчев. В него участва студентски ансамбъл към катедра „Хореография" при Югозападен университет „Неофит Рилски" гр. Благоевград, с ръководители проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров.

По повод празника на Гоце Делчев поздравителни адреси пристигнаха от президента Росен Плевнелиев, Мария Габриел - депутат в Европейския парламент, община Асеновград, община Банско, сдружение „Толерантност", Басейнова дирекция „Западнобеломорски район" Благоевград и други.