Георги Първанов: България сега има шанса за избор на президент, с когото да се гордее
Георги Първанов: България сега има шанса за избор на президент, с когото да се гордее / dariknews.archive

"Виждате, че не минава ден без остър социален протест. Дали са миньорите от Бобовдол, дали са лекари или друго съсловие, това не е най-важното - на всички е ясно, че нещата в държавата и в икономиката не вървят добре, а в същото време сме свидетели на тежки и безкрайни политически скандали". Това каза при срещата си с гражданите на Плевен президентът/2002 - 2012 г./ и председател на ПП АБВ Георги Първанов.

Георги Първанов България сега има шанса за избор на президент с когото да се гордее
netinfo

Относно Изборния кодекс Първанов коментира, че за девет месеца ПП ГЕРБ е променила позицията си 9 и повече пъти.
„Променянето на правила в хода на предизборната кампания - на финала на кампанията е безобразие. Това е меко казано несериозно, а по-точно казано - скандално", каза той.

Според председателя на ПП АБВ, има две тенденции в българската политика. „Едната е на конфронтацията - на тези политици, които непрекъснато произвеждат напрежение и скандали. Конфронтацията е хранителната среда на слабите и некадърните политици. Ако тях ги пуснеш на терена на управлението, те са загинали и затова обществото трябва да се занимава с онова, което те измислят и насаждат на всички нас.

Питам се, дали българското общество ще позволи да бъде избран и президент, който да е носител на тази тенденция като капак на всичко, вместо да избере президент - професионалист, разумен мъдър, отговорен, подготвен, какъвто е нашият кандидат Ивайло Калфин.
Твърдя, че България има уникалния шанс, след ноември тази година да има президент, който наистина да ни кара да се гордеем - достоен президент, работещ президент, и тази възможност не трябва да бъда изпускана", каза Георги Първанов.

Той коментира, че през изминалите 25 години в България е имало два модела на развитие на президентската институция. „Единият модел е „Плевнелиев", а аз бих добавил и „Стоянов". Другия модел се опитвахме да градим ние с Ивайло Калфин, с ген. Михов, с плеяда български специалисти, експерти и дипломати. Не твърдя, че Ивайло Калфин би повторил нещо от времето, в което ние олицетворявахме институциите.

Със сигурност Ивайло Калфин ще бъде по-добрият президент от сегашните кандидати и по-добрият президент от досегашните български президенти. Като държавен глава със самочувствието на успял такъв, мога да кажа, че Ивайло би бил наистина по-добрия, защото е блестящ дипломат.

Ивайло Калфин доказа, че може да бъде най-добрия дипломат и в момента работи в Комисията „Монти" и заедно с още няколко души, правят бюджетната рамка на Европа. Какво по-голямо признание за неговата експертиза и качества".

Георги Първанов каза, че като външен министър Ивайло Калфин е показал, че може да решава проблеми, "за разлика от сегашния президент, който само създаваше проблеми".

Първанов определи кандидата на ПП АБВ за вицепрезидент проф. Любомир Халачев като един от стожерите на съвременната българска духовност.
„Смятам, че тази двойка има качествата да спечели и очаквам това да се случи", заяви той.

Относно социологическите проучвания по време на избори, Георги Първанов коментира настоящата ситуация и припомни последните часове от своята първа кандидат-президентска кампания:
„Съжалявам, че трябва да го кажа, но някои трябва да си изхвърлят дипломите и да не оставят сянка върху науката Социология и смятам, че Калфин ще бъде едно сериозно опровержение на тези, които превърнаха социологията в поръчков инструмент". Георги Първанов припомни, че три месеца преди изборите за президент през 2001 година, според социологическите агенции той е имал 9% срещу 47% за Петър Стоянов. „При такова съотношение на силите аз не само трябваше да се откажа, аз трябваше да се гръмна". Два дни преди изборите е бил вече на почетното четвърто място, а след деня на изборите, двойката на Първанов е повела вече с 4%, каза той.

Зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков каза:

„За президента Първанов и за Ивайло Калфин има кауза и тя е националния интерес и просперитет. Той обърна внимание на проекта АЕЦ „Белене", който можеше да донесе 10 000 работни места и на „Южен поток", който трябваше да минава през седем плевенски общини. Ние в Плевен можем да кажем, че се борим за нашия интерес. И нашият интерес може по най-убедителния начин да бъде защитен от Ивайло Калфин и Любомир Халачев. Нашият ресурс сте вие", каза Петков и призова гражданите да гласуват на 6 ноември не с квадратчето „Не искам никого", а с квадратчето „Искам бъдеще за себе си, за семейството, за децата си тук в Плевен и в България".

Георги Първанов България сега има шанса за избор на президент с когото да се гордее
netinfo

Купуването и продаването на гласове е престъпление!