Две годишнини и храмов празник отбелязва църквата „Свети Йоан Рилски в Търговище
Две годишнини и храмов празник отбелязва църквата „Свети Йоан Рилски в Търговище / Борислав Курдов

Две годишнини и храмов празник отбелязва днес настоятелството към храм „Свети Йоан Рилски" в Търговище - 80-та годишнина от съграждането на църквата и 130 години от рождението на Нюйоркския митрополит Андрей - един от най-големите дарители на града. Денят започна с тържествена Света литургия, която бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение със свещеници от Търговищката и Варненската епархии.

Привечер в Свещаровата къща в Търговище ще бъде открита изложба на стари икони, църковна утвар и ценности на Митрополит Андрей под надслов „С пламъка на вярата".
Юбилейният концерт „Храмът" ще започне в 18 часа, в Драматичния театър в Търговище, като входът е свободен. В него участие ще вземат двата хора към църквите в Търговищекакто и хоровете „Родна песен" и „Златна лира", фолклорните ансамбли „Мизия" и „Шарено герданче".
Специално за празника бе подготвена и книга с историята на храм „Св. Йоан Рилски" с богат снимков материал от времето на съграждането му до наши дни.