За четвърти път: Избират съветник №1 на Община Родопи
За четвърти път: Избират съветник №1 на Община Родопи / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив

За четвърти път Общинският съвет на Родопи ще направи опит да избере съветник №1. В дневния ред на днешната сесия е включено и прекратяване пълномощията на заместник-председателите и избор на нови, както и промяна в структурата на общинската администрация.

На заседанието на ОбС се очаква да бъде разкрито още едно място за заместник-кмет, на което да бъде назначен бившият заместник-управител на област Пловдив и председател на АБВ в региона Владимир Маринов. По този начин ще бъде скрепена новата управленска коалиция в община „Родопи“ между партиите ГЕРБ, АБВ и ДПС.

От длъжност ще бъдат освободени и членове на Съвета на директорите на СО „Спектър“, а на тяхно място ще бъдат избрани нови.

Припомням, че общинските съветници на Родопи не успяха да изберат председател на местния парламент в три поредни сесии.

Както Дарик вече ви съобщи, мандата на вече бившия председател Павел Гимишев беше прекратен със скандал предсрочно на 31 май, тази година. В мотивите си представителите на БСП, коалиция „Форум“ и Обединени земеделци посочиха системно неизпълнение на задълженията на Гимишев, партийно кадруване, както и нарушения, възпрепятстващи нормалното функциониране на Общинския съвет.

В основата на конфликта е общинското дружество „Спектър“, което ескплоатира депото за неопасни строителни отпадъци в землището на с. Първенец – собственост на община Родопи. Сметището беше запечатано по заповед на кмета на общината Пламен Спасов с мотива, че се експлоатира нелегитимно.

Имената на поне 6-ма съветници се спрягат за поста председател на ОбС на Родопи. Това са сваленият от длъжността Павел Гимишев, Васил Гюрдиев от групата на ФОРОР, Ренгинар Мустафова от АБВ, София Калинова и Ваня Хаджийска от ГЕРБ и един от предишните председатели Георги Цанков.