Предлагат нов терен на немския инвеститор с дюнерите, да отговори до 2 дни
Предлагат нов терен на немския инвеститор с дюнерите, да отговори до 2 дни / Радка Минчева

Нов терен предлагат на немския инвеститор съветниците от комисиите по законност и управление на общинската собственост към Общински съвет-Разград. Скандалът с бизнес предложението на петата по големина фирма в Германия фирма в областта на месопроизводството се заформи още вчера, когато съветници зададоха въпроси на общинската администрация, на които не получиха удовлетворяващи ги отговори. Казусът продължи днес пред още по-голяма публика – събра се половината Общински съвет, дойде и един от инвеститорите в бизнесзона „Перистър“, който ще е евентуален съсед на Юзгюр Полат – собственикът на фирма „Полат“.

Изказването на Георги Здравков от фирма „Стинг“ не успокои обстановката, а задълбочи проблема. Той обясни, че предлаганият парцел е на 40 метра от неговите складове за лекарства и освен, че тировете с месо ще задръстват изходите на бизнесзоната, миризмите и патогенните организми от транжорната ще влизат при медикаментите чрез съоръженията за пречистване на въздуха в складовете. Според инвеститора с вложени 4 500 000 лева в Разград и открити 120 работни места, има по-добър парцел за немския инвеститор. Той е отдалечен на 400 метра от складовете с лекарства има изход на пътя Разград – Попово, намира се срещу Селскостопанската гимназия. Парцелът е по-голям, предвиден е за хотелска част, има денивелация, а немците търсеха равен терен – обясни управителят на бизнесзоната Ивайло Ганев, който бе категоричен, че е представил всички свободни терени на Полат, а той избрал терена до „Стинг“ и „Клио Комерс“.

След час и половина дискусии, крещене, политиканстване  и реплики от типа „пийте си гинко билобата“, „не мога да падна толкова ниско, колкото си ти“ и „да не те залюскам“ съветниците решиха, че трябва да предложат именно този терен на немския инвеститор. И в двете комисии по четирима гласуваха „за“, а по трима се въздържаха. В същото време и докладната в цялост получи крехка подкрепа.

Решението предвижда в бърз порядък до 2 дни по електронна поща и факс инвеститорът да се уведоми, че има възражение от негов потенциален съсед с реална опасност от затрудняване на неговата дейност и да се поиска становище дали не е склонен да се настани на друг терен. Становището ще бъде представено на сесията следващия вторник.

По време на дискусиите стана ясно, че Полат е представил бизнес намеренията си още през септември 2015 г. по време на предишното общинско ръководство, но заради отношението се отказал. Стана ясно също, че фирмата има договорка с "Амета" разаградското предприятие да доставя суровината за дюнерите.

Част от съветниците емоционално припомниха, че по подобен начин е провалена инвестицията на „Шишеджам“ и призоваха да не се допуска подобна грешка. Дали историята ще се повтори скоро ще разберем.

Предлагат нов терен на немския инвеститор с дюнерите да отговори до 2 дни
netinfo

Предлагат нов терен на немския инвеститор с дюнерите да отговори до 2 дни
netinfo

Предлагат нов терен на немския инвеститор с дюнерите да отговори до 2 дни
netinfo

Предлагат нов терен на немския инвеститор с дюнерите да отговори до 2 дни
netinfo