Нови четири международни награди във витрината на студио „Румина“
Нови четири международни награди във витрината на студио „Румина“ / netinfo

С четири нови международни награди се завърнаха от участие в най-стария конкурс за млади таланти в Румъния "Constelatia Necunoscuta" три възпитанички на студио „Румина“ при Военен клуб В. Търново - Лилия Ангеличева, Албена Цачева и Василена Василева. Своите покани за участие талантливите великотърновки получиха на конкурса „Сребърна Янтра“ 2016 лично от композитора Клаудиу Булете – един от главните организатори на румънския конкурс и член на международното жури.

В 46-то издание на певческата надпревара в гр. Васлуй участваха 151 изпълнители на възраст от 4 до 27 години от Украйна, Молдова, България и Румъния.
В групата 12-13 години Лилия Ангеличева (13 г.) спечели първа награда с песента „Rise Like A Phoenix“ - победителка в конкурса на Евровизия`2014. С трета награда в своята възрастова група се завърна Василена Василева (10 г.), която изпълни песен на Тони Димитрова.

Песента на Лайза Минели “Maybe This Time” донесе също трето място на Албена Цачева, която се състезава в групата „18+“, но и покана за участие в международния конкурс “November Music Fest”в гр. Плоещ след около месец.

46 издания на конкурса "Constelatia Necunoscuta" („Неизвестно съзвездие“) без прекъсване – звучи респектиращо! Конкурсът е създаден от композитора проф. Думитру Жижие, който и днес, вече 77-годишен, продължава да работи за него като артистичен директор. В състава на журито е и първата победителка – извествана румънска певица Дойна Морушану.

„Председателското място в журито във Васлуй, в чиито състав имаше представители на Словения, България, Украйна и Румъния, тази година бе поверено на младата румънска звезда Тудор Турку – победител в „Х Фактор“ – Румъния. В някои от възрастовите групи до 14 години участваха от 35 до 55 изпълнители и това направи конкуренцията много силна и оспорвана, а работата на журито – твърде трудна.

Тъкмо затова съм удовлетворена от представянето на нашите момичета – 4 нови награди във витрината на студио „Румина“ е добър атестат за тях и за вокалния педагог Мирела Величкова. Освен наградите на журито, на гала концерта специални покани за участие в конкурси в Словения, Италия, Украйна, България и Румъния получиха много от най-добре представилите се на сцената във Васлуй.

На „Сребърна Янтра“ 2017  ще видим някои от тях“ – сподели след завръщането си от Румъния Румяна Начева – член на международното жури за България на конкурса във Васлуй и директор на МК „Сребърна Янтра“.