България разработва система за наблюдение на космическите отпадъци
България разработва система за наблюдение на космическите отпадъци / Thinkstock/Getty Images

България разработва система за наблюдение на космическите отпадъци, каза Веселин Василев, изпълнителен директор на клъстера "Аерокосмически технологии, изследвания и приложения", при откриването на четвъртата Световна среща на международната организация "Университетски консорциум за космически технологии" /UNISEC/. Форумът, в който участват учени от 31 държави, се провежда близо до Варна, отбелязва БТА.

Разработката за системата за наблюдение на космическите отпадъци е на научно ниво и е в рамките на проект на Европейската космическа агенция /ЕКА/ и ЕС, посочи Василев.

Колко космически боклук има в околоземната орбита?

По думите му целта е да се търси вариант за предотвратяване на риска от летящите в орбита отломки, които са опасни не само за излитащите ракети, но и за кръжащите около планетата спътници.

Симпозиумът на UNISEC се провежда за пръв път извън Япония, допълни проф. Шиничи Накасука, генерален директор на организацията. По думите му този път фокусът е върху микро-, нано- и пикосателитите, тъй като все повече организации са заинтересовани да използват такива средства за космически изследвания.

Русия и САЩ се разминаха в оценките си за космическия боклук

Проф. Накасука каза, че с такива технологии в момента разполагат около 60 държави. По думите му малките сателити могат да се ползват и за изследвания в далечния Космос.