Младежи отбелязаха Световния ден за борба с трафика на хора
Младежи отбелязаха Световния ден за борба с трафика на хора / netinfo

Три училища от област Търговище се включиха в кампания, посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора, който се отбелязва днес. Инициативата е на "Асоциация НАЯ" и в партньорство с учебните заведения те имат за цел повече млади хора да научат какво е трафик на хора, какви са рисковете да бъдат въвлечени и как да се предпазят.
Кампанията се организира от ученици-доброволци от Професионална гимназията по туризъм и хранително вкусови технологии „Алеко Константинов" в Търговище, гимназия „Христо Ботев" в Попово и СУ „Кирил и Методий" в Антоново. Децата и младежите в тези училища подготвиха специални междучасия посветени на кампанията, кътове с информационни материали за рисковете млади момичета да станат жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация и начините да се предпазят, както и радио предавания.
Кампанията в област Търговище се организира за пета поредна година. В момента тя е част от тригодишен проект за превенция на насилието и злоупотребата с деца, който „Асоциация НАЯ" реализира с финансовата подкрепа на Фондация „ОУК" Швейцария. Той обхваща 10 общини на област Велико Търново и 5 общини на област Търговище. Партньори на търговищката неправителствена организация са Сдружение "Център Мария" - Горна Оряховица.
Предвидено е в двете области, в рамките на тази учебна година, доброволци от осем училища да подготвят свои инициативи за превенция на насилието и злоупотребата над деца, както и да провеждат специални часове по модела „връстници обучават връстници". "Това е част от голямата ни идея за насърчаване на детското участие, истинско зачитане, уважение и подкрепа за детски инициативи. През следващата учебна година предстои да бъде създаден и първия детски мобилен екип в страната, които да подкрепя деца, преживели насилие или в риск от насилие", споделиха от "Асоциация НАЯ"