Голям гаф в ООН избегнат на косъм - разследване на швейцарски журналист за Кристалина Георгиева
Голям гаф в ООН избегнат на косъм - разследване на швейцарски журналист за Кристалина Георгиева / Guliver/Getty Images

Сайтът на американския Институт за външнополитически изследвания (Foreign Policy Research Institute) публикува вчера разследване на швейцарския журналист Ив Кугелман, в което той твърди, че заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която в последния момент бе предложена за генерален секретар на ООН, има тъмни страници в биографията си. Статията му е озаглавена "Голям гаф в ООН избегнат на косъм", а самият автор твърди, че тя е резултат на многомесечно проучване.

Британски евродепутат поиска проверка на транспортните разходи на Кристалина Георгиева

Тези "тъмни страници", посочва Кугелман, се отнасят както до миналото на Георгиева още по времето на бившия комунистически режим, така и до семейните й връзки след това с бизнес конгломерата "Мултигруп", който според бивши американски посланици в София "някога беше доайенът на българската организирана престъпност".

Въз основа на своето разследване швейцарският журналист, чиято статия е резюмирана от сайта "Юрактив", стига до извода, че важни международни организации, като ООН и ЕС, назначават хора на ключови позиции, без щателно да ги проучват. Кристалина Георгиева, според него е само поредният подобен случай.

Кугелман специално подчертава, че разследването му за Георгиева е било извършено доста преди тя да стане официалният български кандидат за върховния пост в ООН, след като българският премиер Бойко Борисов я номинира в последния момент, заменяйки неуспешната според него кандидатура на друга българка - генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Кристалина Георгиева: За мен беше чест да участвам в надпреварата за генерален секретар на ООН

Тази рокада в последната минута не е дала възможност да се извърши проучване на Георгиева и да се разкрият проблемите с нейната кандидатура, отбелязва швейцарският журналист.

Кугелман е разговарял с назовани и неназовани (по тяхно желание) хора в България, които добре познавали Георгиева, и според които тя е била информатор на комунистическите секретни служби по времето на бившия режим - обвинение, което тя категорично отрича. Той обаче отбелязва, че самият Борисов, издигайки кандидатурата й, е признал, че тя "има досие" - познат в България термин, отнасящ се до бивши информатори на всесилната някога ДС. Според автора именно опасенията, че миналото на Георгиева може да излезе наяве, е натежало за първоначалното решение да бъде издигната Бокова.

Кристалина Георгиева: Светът още не е готов жена да е шеф на ООН

Кугелман е проучил и връзките на Георгиева с Мултигруп чрез редица нейни близки роднини, включително дъщеря й Десислава Кинова - служител в поредица от компании на конгломерата.

Швейцарският журналист отбелязва и щастливия според него край на интригата в ООН, след като Георгиева, зад която за застанали Еврокомисията и ЕНП, се е провалила, получавайки два "червени картона" от две от постоянните членки на Съвета за сигурност.

В отговор на обвиненията от екипа на Кристалина Георгиева коментираха, че „това са стари твърдения, които с течение на времето бяха оборени едно по едно. Те бяха неверни, когато бяха отправени за първи път, те остават неверни и днес, когато биват повторени в пореден опит да се опетни името на Кристалина Георгиева".

Източник: БТА