Договор за 6 031 000 лв. и ремонти в 6 училища подписва кметът на Димитровград
Договор за 6 031 000 лв. и ремонти в 6 училища подписва кметът на Димитровград / DarikNews.bg, Архив

Договор на стойност 6 031 000,00 лв. безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ подписва днес в МРРБ кметът на община Димитровград Иво Димов. Проектът  предвижда основно обновяване на сградния фонд и прилежащи дворове в образователната инфраструктура на 6 училища- ОУ "Алеко Константинов", ПМГ „Иван Вазов", Езикова гимназия „Д-р Иван Богоров", СОУ „Васил Левски", СОУ „Любен Каравелов" и ОУ „Пенчо Славейков". Включва основни интервенции по всички части на обектите – архитектурна, геодезия и вертикална планировка, паркоустройство и благоустрояване, конструктивна, електрическа, ВиК, ремонт, оборудване и обзавеждане на учебни кабинети. Основен акцент ще бъдат дворовете на училищата с изграждане на обособени игрища за волейбол, баскетбол, минифутбол, народна топка, бадминтон, тенис на маса, лекоатлетически писти и фитнес, като се поставят необходимите за това настилки от висококачествени материали, велоалейни трасета, зони за обучение по безопасност на движението, монтаж на амфитеатрални трибуни, подходящо осветление за спортните площадки и др. Изцяло реконструирани и обезопасени ще бъдат и оградните съоръжения. Ще бъдат обособени зони за различни културни и обществени дейности. Въвежда се и енергоспестяващо осветление, като ще бъдат проектирани също охранителни системи за наблюдение и на електро и интернет захранването им.

Ще бъде определена и поставена необходимата паркова мебел -пейки, беседки, перголи, кошчета за отпадъци. Ще се картотекира и обследва състоянието на съществуващата дълготрайна декоративна дървесна растителност, като проектното решение ще бъде съобразено с нея. Ще бъде изготвена санитарна експертиза с препоръчителни мерки за поддръжка, включително и на новите видове. Ще бъде направена паспортизация на наличната храстова и дървесна растителност и дендрологична ведомост. Предвидени са мероприятия за залесяване и затревяване на новопроектираните зони за отдих и пешеходни алеи.

 

Ще се проектира необходимото отводняване на спортните игрища и отводнителни съоръжения, където е необходимо, захранване с питейна вода на чешми, както и напоителни системи за зелени площи, съобразени с вида растителност, информират от община Димитровград.