Стоян Марков: Проектите за водния цикъл и сметището бяха спасени благодарение на усилията на кмета Стефан Радев
Стоян Марков: Проектите за водния цикъл и сметището бяха спасени благодарение на усилията на кмета Стефан Радев / Община Сливен

Благодарение на неотложните и спешни мерки, които предприе кметът на Сливен Стефан Радев, общината избегна големи финансови загуби по проектите за водния цикъл на града и рекултивацията на сметището в Сотиря. Това заяви зам.-кметът по икономическо развитие Стоян.

„Кметът Стефан Радев спаси общината от по-голямо задлъжняване и не позволи провал на водния цикъл на Сливен. Става въпрос за над 22 млн. лева, които общината щеше да бъде задължена да върне. Бяха положени големи усилия, за да приключи проточилата се 10-годишна сага по проектите, финансирани по програмите ИСПА и ОПОС", каза зам.-кметът Стоян Марков. Той информира, че има още проблеми по първия етап на водния цикъл, които трябва да се отстранят и за целта общината иска финансиране от държавата в размер на 2 млн. лева. Създадена е организация за ремонти и по втората част на водния цикъл заради зачестили сигнали за аварии.

Марков припомни, че преди година новото общинско ръководство завари недовършени и неприети участъци от първата фаза на проекта и неиздаден Акт 16. За да предотврати големи финансови загуби общината потърси съдействие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за осигуряване на средства, с които пропуските бяха отстранени в срок и беше издаден Акт 16 и разрешение за ползване от ДНСК.

Стоян Марков заяви, че още от първия ден на мандата, кметът и неговият екип са се сблъскали с въпроси, касаещи вземане на неотложни и спешни мерки по текущи мащабни проекти на Община Сливен, наследени от предишния управленски екип.

Освен с водния цикъл, ръководството се справи и с друг голям проект - отнасящ се за рекултивация на депото в село Сотиря и изграждането на Регионално депо в село Хаджидимитрово, община Тунджа.

„Към 11 ноември 2015 г. не бяха осигурени средства за съфинансиране и не беше задвижен договорът с фирмата-изпълнител по проекта за депото в Сотиря. Забавянето и неизпълнението на тези две дейности застраши сериозно изпълнението на проекта. Тук общината имаше опасност да връща други над 2 млн. лева за неизпълнение му навреме. Кметът разпореди спешни и навременни мерки", каза Марков. Той припомни, че беше осигурен безлихвен заем от фонд ФЛАГ за съфинансиране на рекултивацията на депото в Сотиря и беше задвижен договорът за изпълнение на дейностите.

„Фирмата работи дори и през нощта. Благодарение на взетите мерки проектът, както за депото в Сотиря, така и за Регионалното депо в Хаджидимитрово приключи без финансови корекции за община Сливен", каза Марков.

Той допълни, че по време на същия период, в кратки срокове, беше създадена организация за подготовка и подаване на Инвестиционната програма на Община Сливен - два месеца преди изтичането на крайния срок.