Алоджийка помагала на болни деца
Алоджийка помагала на болни деца / netinfo

Снаха на алоджийка свидетелства днес пред съда, че част от средствата, които са получавани от тази дейност, са били за лечение на болните й деца. Процесът е граждански, заведен от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу 35-годишната Севгинар Мустафа от Ясеновец и съпругът й Назиф. Искът е на стойност 224 799 лв. Той се основата на осъдителна присъда от Окръжен съд-Разград за данъчно престъпление, между 2007 и 2012 г. Севгинар Мустафа получавала при от чужденци срещу обещание за женитба или жалби за тежко социално положение. Доходите си не декларирала и така се натрупали данъчни задължения в размер на 27 314.88 лева.  За данъчното престъпление Севгинар Мустафа получи присъда от 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок.

Днес пред съда се  яви сестрата на Назиф Мустафа – Севгинар Мехмедова. Тя разказа, че две от четирите й деца са болни – едното има болестта на Хочкин, а другото е претърпяло тежка операция на гръбначния стълб. Финансово по отношение на здравословните проблеми семейството й било подпомагано от брат й и снаха й. Бащата на снаха й работел в Германия и там организирал негови приятели да изпратят средства за болните деца. За каква точно сума става въпрос общо, жената не успя да обясни, уточни само, че операцията на едното дете струвала 10 000 лева, а лекарството на другото – 400 лева – и се купувало всеки месец.

 

Процесът бе отложен за 1 ноември, тъй като вещото лице обясни пред съда, че е допуснало техническа грешка при изготвянето на експертизата и има нужда от време, за да се поправи.