Районна прокуратура обжалва парична гаранция на мъж, превозвал бежанци
Районна прокуратура обжалва парична гаранция на мъж, превозвал бежанци / Dariknews.bg, архив

Районна прокуратура внесе протест в Окръжен съд-Стара Загора против определение за взета мярка за неотклонение „парична гаранция" от 2000 лева спрямо Митко Л., на 29 години. Той е обвиняем по бързо производство за подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона - престъпление по чл.281, ал.2, т.1,т.4 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 11 октомври на автомагистрала „Тракия" се движел таксиметров автомобил марка „Дачия Логан" със софийска регистрация, управляван от обвиняемия. След подаден сигнал от полицейски служител, водачът спрял и бил задържан от патрулиращите служители на МВР. При последвалия оглед е установено, че в таксиметровия автомобил пътували 12 лица от афганистански и пакистански произход, между които дете, ненавършило 16-години. Те влезли в България без документи за самоличност.

На 14 октомври Районна прокуратура е внесла искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на 29-годишния мъж. Съдебният състав е решил, че такава мярка се явява несъразмерно тежка спрямо извършеното престъпление и с определение е постановил спрямо обвиняемия да бъде взета мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 2000 лева.

На 14 октомври наблюдаващият прокурор е изготвил протест до Окръжен съд - Стара Загора, тъй като не споделя мотивите на първоинстанционния съд за взетата мярка за неотклонение.
Заседанието по въззивното дело е насрочено за 19 октомври пред състав на Окръжен съд - Стара Загора.