Учени създадоха здрави мишлета от яйцеклетки, получени в лаборатория
Учени създадоха здрави мишлета от яйцеклетки, получени в лаборатория / Thinkstock/Getty Images

Японски учени създадоха мишлета от яйцеклетки, получени в лаборатория от кожни клетки, съобщи Би Би Си. Мишлетата изглеждат здрави и вече имат собствено поколение.

В САЩ обсъждат да правят ембриони с човешки и животински клетки

Разработката дава надежда за създаване на подобна терапия с изкуствени яйцеклетки за безплодни двойки. За използването на същия метод при хора обаче има много пречки, някои от които са технически, но по-важните са етични или свързани с безопасността. Дефекти в изкуствената яйцеклетка могат да бъдат предадени на поколенията.

В лабораторни условия вече бяха създадени сперматозоиди, но от незрели ембрионални стволови клетки, които могат да се превръщат във всякаква тъкан. Използването на зрели кожни клетки и трансформирането им в яйцеклетка е много по-трудно.

Учени се опитват да създадат зародиши от човешки и животински клетки

Японският екип, ръководен от проф. Кацухико Хаяши, е използвал клетки от опашката на мишка и ги е препрограмирал до стволови клетки, а след това ги е трансформирал в яйцеклетки. Не всички от получените лабораторно яйцеклетки са били здрави, но жизнеспособните са оплодени със сперма в стъкленица, а след това поставени в матките на женски мишки.

Източник: БТА