Езерата на Бунарджика стават водни атракциони, възстановяват акведуктите
Езерата на Бунарджика стават водни атракциони, възстановяват акведуктите / Петър Тодоров
Превръщат във водни атракциони езерата на Бунарджика, възстановяват акведуктите
90577
Превръщат във водни атракциони езерата на Бунарджика, възстановяват акведуктите
  • Превръщат във водни атракциони езерата на Бунарджика, възстановяват акведуктите

Акведуктите на Бунарджика и двете езера под тях ще бъдат възстановени. За намерението си съобщи в ефира на Дарик кметът на „Централен“ Георги Стаменов. Хълмът, както и останалите тепета на града, са предпочитани от пловдивчани места за разходка и отмора. Затова облагородяването им е от изключително голямо значение, смята Стаменов.

Акведуктите са бутафорни. Изляти са от бетон. В момента нямат естетически вид, тъй като облицовката им е олюшена и унищожена. Заделили сме 50 000 лева, с които ще успеем да ги възстановим“, разясни той.

Във водни атракциони ще бъдат превърнати и двете езера под акведуктите, а заради безопасността на посетителите ще бъде намалена дълбочината им, каза още Стаменов.

Преди това алпинисти ще огледат дали склоновете на хълма имат нужда от обрушване. Детската площадка до водните колони ще бъде възстановена, но поради височината й, тя ще бъде пригодена за по-големи деца.

Нов паркинг за 80 000 лева вече функционира в подножието на Младежкия хълм, съобщи още кметът на „Централен“. По проект площта му е за 54  автомобили, но реалната му вместимост е за над 100 коли.

"Така входът на Младежкия хълм от страна на Стоматологичния фаскултет се разшири, а с монтирането на осветление до няколко дни, ще стане и по-безопасен“, коментира още той.

Ако през следващата година на районната администрация бъдат отпуснати средства от общинския бюджет, те ще бъдат вложени в осветление на двете алеи на хълма, както и за реконструкция и възстановяване на водните атракции в парка.

Цялото интервю с Георги Стаменов чуйте в звуковия файл.