НАП Ямбол напомня по телефона за неплатени данъци
НАП Ямбол напомня по телефона за неплатени данъци / netinfo

Кампания с телефонни обаждания към фирми с неплатени в срок данъчни задължения започна НАП Ямбол. Кампанията е насочена към фирми от Ямбол и региона с общо задължение над 1 милион лева. Те ще получат обаждане от данъчен инспектор с напомняне за неплатен в срок данък печалба.

Фирмите са декларирали в годишните си декларации данъка по ЗКПО, но не са внесли в бюджета дължимите суми, уточняват от приходното ведомство. Кампанията е насочена и към фирми с невнесени авансови вноски по ЗКПО.

В приходната администрация са приети и обработени 5779 годишни данъчни декларации за облагане с корпоративен данък. Срокът за деклариране и плащане на данъка по Закона за корпоративното подоходно облагане беше 31 март.

В случай че юридическите субекти не предприемат действия по погасяване на задълженията си, към тях ще бъдат приложени мерките на принудителното събиране, включващи запори на банкови сметки и движими вещи, налагане на възбрани на недвижими имоти, а също и публична продан на фирменото имущество.

От НАП коментират, че подобни кампании са ефективни, тъй като в повечето случаи телефонното обаждане е последвано от действия по внасяне на дължимите суми.