Нормандската четворка се събира утре в Берлин
Нормандската четворка се събира утре в Берлин / Guliver/Getty Images

Германия, Франция, Русия и Украйна ще проведат в сряда в Берлин среща на високо равнище, посветена на конфликта в източна Украйна.

Федералният канцлер Ангела Меркел е поканила президентите на Русия, Франция и Украйна за обсъждане на следващи стъпки за уреждане на украинската криза, съобщи пресслужбата на германското правителство.

Приключи срещата на „Нормандската четворка" в Париж

Меркел е поканила руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко и френския държавен глава Франсоа Оланд да направят "оценка на изпълнението на договореностите от Минск от миналата среща и да обсъдят следващите стъпки" в процеса.

Четиримата лидери имат спорадични срещи, на които дискутират спазването на споразуменията от беларуската столица, постигнати с посредничеството на Германия и Франция през февруари 2015 г. Последните разговори на високо равнище в този т. нар. нормандски формат се проведоха през октомври миналата година в Париж, припомнят Асошиейтед прес и Ройтерс.

ДПА отбелязва, че срещата, планирана за утре вечер, ще е първият случай, когато Владимир Путин посещава Берлин след избухването на украинската криза в началото на 2014 г.

Източник: БГНЕС, БТА