Потвърдиха присъдата на данъчен за подкуп
Потвърдиха присъдата на данъчен за подкуп / Sofia Photo Agency, архив

За втори път Ловешкият окръжен съд потвърди присъдата на данъчния рекетьор Даниел Димитров, след като преди две години Апелативният съд във Велико Търново върна делото за ново разглеждане.

Причината беше „съществено нарушение на процесуалните правила, довело до нарушаване процесуалното право на защита на подсъдимия".

Димитров е осъден на три години условно с пет години изпитателен срок и глоба от 4000 лв. в полза на държавата. Освен това, той е лишен от правото да заема длъжност в държавната администрация, свързана с данъчното и осигурително законодателство, за срок от три години. Също така му се забранява да упражнява финансово-счетоводна дейност, също в продължение на три години.

Даниел Димитров бе задържан на 13 октомври 2012 г. пред куриерска фирма в Ловеч, след като бе взел пратка с пари от търговци в Ябланица, за да укрие техни данъчни нарушения. Той е признат за виновен в това, че в периода от 8 юли до 13 октомври 2012 г. като длъжностно лице е поискал общо 15 хиляди лева подкуп и е взел 3000, за да не изпълни безпристрастно служебните си задължения по време на данъчна проверка.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.