Осветяват в розово сградата на общината в подкрепа на борбата с рака на гърдата
Осветяват в розово сградата на общината в подкрепа на борбата с рака на гърдата / DarikNews.bg, архив

Сградата на Община Стара Загора ще бъде осветена в розово на 19-ти октомври - Световния ден за борба с рака на гърдата. За първи път у нас, административна сграда ще засияе в розово привечер като знак на съпричастност и ще остане да свети цяла нощ. До момента по света в розово са били осветявани най-високата сграда в Дубай - Бурж Халифа, Айфеловата кула и Бъкингам.

Събитието е част от четиримесечната кампания на Комплексен Онкологичен Център - Стара Загора „По-силни срещу рака", която стартира в началото на октомври. Тя е насочена към профилактика на онкологичните заболявания при жените и ще се реализира чрез провеждане на безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза и шийката на матката. В КОЦ за 2015 г. през стационарния блок са преминали над 10 000 болни, а в Диагностично-консутативния блок са извършени 35 хил. прегледа. Нарастващият брой на пациенти с онкозаболявания, е в основата на кампанията за популяризирането на профилактиката сред жените и създаване на навик за посещение на профилактични прегледи.

От 16 часа на 19-ти октомври - отбелязван по целия свят като ден, посветен на превенцията на рака на гърдата, на площада пред общината, ще започне хепънинг с участието на Ансамбъл "Загоре", актьорите от ДКТ с част от постановката "Фолклорна магия", актрисата от ДТ "Гео Милев" Елена Азалова, певицата Мадлен Ковачева, европейската шампионка по карате и общински съветник Анелия Асенова, представители на "Зонта Клуб" и Сдружение "Свят без граници", с чиято подкрепа се осъществява кампанията, и още много обществени личности. Ще се раздават безплатни информационни брошури, а на място желаещите ще могат да се запишат за безплатен профилактичен преглед.

В рамките на кампанията и след нея, в специализираните кабинети на КОЦ, ще се извършват профилактични прегледи, с предварително записване на телефоните на регистратура - 042/ 614196, всеки работен ден от 12.00 до 13.30 часа.

Партньори на кампанията са Община Стара Загора, Социална Мрежа за здраве Credoweb, „Зонта клуб"- Стара Загора, Сдружение „Свят без граници", със съдействието на Международния Младежки център.