Варненските художници с изложба за Деня на покровителя си Св.Лука
Варненските художници с изложба за Деня на покровителя си Св.Лука / снимка: Сдружение на варненските художници

Сдружението на варненските художници организира представителна изложба на местни автори, посветена на светеца-покровител на художниците свети Лука. Експозицията ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия.

В изложбата са представени над осемдесет автори от различни поколения - утвърдени творци, които презентират варненската художествена традиция в национални и международни форуми, разпознаваеми автори от младото поколение, които активно участват в културния живот на града, млади автори, които все още нямат дебюти със свои самостоятелни изложби.

Ще бъдат експонирани творби с широки концептуални и тематични търсения, съвременни и традиционни изразни средства и художествени техники, жанрове и сюжети. В пространството на изложбата присъстват творби на Веселин Начев, Маргарита Денева, Мария Начева - все утвърдени имена от варненската художествена школа.

Християнската традиция счита Св. апостол и евангелист Лука за първия иконописец изографисал две икони - на Пресвета Богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин поставя началото на църковната иконопис, която отстоява изкуството като духовна и естетическа същност.